joi, 8 decembrie 2011

5 sfaturi pentru antreprenorii e-commerce

Acestea sunt cinci sfaturi ce rezulta in urma unor interviuri luate specialistilor in e-commerce precum Doru Panaitescu (consultant independent Marketeer.ro) si Liviu Taloi (director SiteAudit).

1. Campaniile cu bannere: eficiente sau nu?

Totul depinde de buget, cu cat un magazin este mai generalist, cu atat mizarea pe publicitatea de tip display este mai convenabila. Daca face parte dintr-o anumita nisa atunci este de preferat sa se mearga pe Adwords sau pe o modalitate de tipul pay per click. Daca se investeste in acest caz pe bannere, bani sunt pierduti datorita faptului ca targetul este foarte difuz. In acelasi timp este prea scump cumpararea multor keyword-uri in cazul unui magazin generalist.

2. Promovarea unui magazin online: ca mai rapida metoda?

De preferat sunt serviciile oferite ca promovarea prin sms. Desi mai scumpe decat publicitatea online, targetarea este mult mai eficienta, iar rata raspunsurilor mult mai buna.

3. O platforma de e-commerce peformanta: costul?

In general, nu se poate gasi o platforma bine adaptata si perfecta la mai putin de 2000 - 2500 de euro. Dar, odata cu adaugarea unor facilitati, pretul poate creste pana la 10000 de euro. Spre exemplu cei de la dol.ro spuneau ca au dat 100000 de euro pe platforma cumparata de la IBM.

4. Indicatiile pentru un magazin de nisa: expunere mediatica sau ROI, conversie, rezultate?

Accentul ar trebui pus pe rezultate, esential fiind controlul foarte bun al costurilor. Trebuie observate intrarile si iesirile saptamanale, ROI-ul, cati bani au fost dati si primiti. Daca se poate avea o expunere mediatica buna mentinand costurile atunci este foarte bine.

5. Trei metode pentru cresterea numarului de vizitatori convertiti in cumparatori, fara cresterea costurilor de advertising.

WebAnalytics poate fi folosit pentru segmentarea buna a publicului-tinta, pentru ca apoi sa poata fi alese actiunile potrivite de publicitate pentru fiecare segment. Astfel nu se mai livreaza aceleasi banere tuturor site-urilor, iar costurile se reduc.

Sondajele de opinie tip 4Q, pot fi efectuate pe site pentru a afla de ce un user a actionat intr-un anume fel. Se poate vedea traseul acestuia in site, iar apoi acesta poate fi intrebat de ce a facut acele alegeri.

Testing poate fi facut cu aplicatii de genul Google Site Optimizer, sau Optimost, Test and Target. Unele consta mai mult, iar altele sunt gratuite, insa ambele au nevoie de timp si know how. Siteul trebuie sa fie simplu de folosit, rapid si sa directioneze prin design si culoare catre actiunea cea mai importanta de pe site - cea de cumparare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu