vineri, 9 decembrie 2011

Baze de date “cloud” , “cloud servers”


              Tehnologia “cloud computing” precum si stocarea datelor de volum mai mare  sunt doua subiecte discutate des in domeniul IT in zilele de azi.  Baza de date de tip ”cloud computing” este un produs nou, inovativ al anului 2012.
O baza de date “cloud” este o baza de date care ruleaza pe platforma de cloud computing, cum este Amazon EC2, GoGrid si Rackspace. Exista doua modele de implementare:
·         utilizatorii pot rula baza de date in “cloud” independent, folosind o masina virtuala. (Virtual Machine Image)
·         utilizatorii pot plati pentru a avea acces la niste servicii de baze de date, care la randul lor sunt furnizate de catre un furnizor de baze de date in nor. (Database As A Service)
Din bazele de date existente in nor, unele sunt bazate pe SQL (Oracle Database, Microsoft SQL Server) , altele pe NoSQL (Apache Cassandra, CouchDB si MongoDB).

Avantajele “cloud database”:
1.      Mentenanta zero pentru baza de date "cloud".
2.      Accesibilitate/Disponibilitate continua din cauza arhitecturii, care se inbunatateste automat.
3.      Elasticitate – cand este nevoie sunt folosite mai multe resurse hardware si din cauza "cloud"-ului nu exista limitari.
4.      Costuri mai mici pentru servere
Un exemplu de "cloud database" este Xeround, care inlocuieste baza de date MySQL si ofera acelasi servicii si o disponibilitate a datelor mai mare. Xeround functioneaza in “nor” si ofera utilizatorilor posibilitatea de a avea acces la aceste date chiar si in cazul in care serverul local se prabuseste. Are o arhitectura bazata pe doua nivele: nodul de accesare date si nodul de date. Nodul de date stocheaza informatiile, iar nodul de acces primeste cereri (queries) de catre utilizatori, lucreaza cu nodul de date si returneaza rezultatele cererii. Xeround stocheaza datele in partitii virtuale. Fiecare partitie este copiata pe diferite noduri de date, care sunt localizate pe diferite servere. Prin aceasta metoda Xeround ofera disponibilitate maxima si elasticitate completa a datelor.
In concluzie, eu consider ca serverul de “cloud” ofera utilizatorilor de date un instrument, care este simplu de configurat si gestionat si care reduce timpul de accesare la baza de date. Acest server reduce si complexitatea bazelor critice de date. Daca un utilizator implementeaza, gestioneaza, dezvolta pe o platforma de “cloud”, o sa aiba nevoie de o baza de date compatibila cu “cloud”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu