joi, 22 decembrie 2011

Steve Jobs a murit, traiasca Jeff Bezos!

Este greu de imaginat ca cineva ar putea umple golul lasat de tragica moarte a lui Steve Jobs, dar lumea este in continua cautare a acestui ’cineva’.

Jobs a fost din start foarte pasionat de crearea de produse exceptionale pentru calculatoare. La inceputul carierei sale Bezos stia doar ca vroia sa fie un antreprenor de succes. Acesta si-a descoperit calea pe care avea sa o urmeze in 1994 atunci cand a inceput sa faca cercetari pe internet si a descoperit ca fenomenala crestere a acestuia nu putea fi comparata cu nimic vazut pana atunci. Bezos s-a hotarat atunci sa comercializeze carti pentru ca aceasta poate devenii o afacere uriasa, care se preteaza bine la vanzari on-line. Exista liste electonice cu aproape toate cartile disponibile si distribuitori care le pot livra. In plus toata lumea stie ce este o carte, deci nu exista griji cu privire la calitatea produsului.

Succesul lui Bezos a fost extraordinar , realizat cu dorinta acestuia de a oferi cele mai bune servicii clientilor sai, pornind de la designul site-ului pana la discounturi si libertatea oferita oamenilor de a posta si recenzii de carti proaste. Apoi si-a folosit succesul si numele deja recunoscut in aproape toata lumea pentru a vinde si alte produse.

In 2002, Bezos a realizat ca poate creea o noua afacere prin inchirierea a unei parti din reteaua imensa de servere pe care o detine, unor companii care o pot folosii pentru a rula proprile afaceri. Aceasta a transformat Amazon.com intr-un centru de putere in cloud-computer.

Bezos demonstreaza, la fel ca Jobs, un stil de comanda exigent. In 2007 acesta a creeat Kindle, primul e-book reader. Acum vinde Kindle Fire, care este considerat primul concurent adevarat al Ipad-ului.

Jobs a creeat Ferraris, produse mai performante si mai scumpe care stabilesc un gold standard. Bezos este mai utilitarist, dispozitivele lui, ca totul ce tine de Amazon, sunt concepute pentru marea majoritate, sunt ieftine, in volum mare.

Bezos la fel ca multi altii a tins sa urmeze exemplul lui Jobs. Date fiind cunostintelel lui Bezos in retele de calculatoare, ar fi fost de asteptat ca acesta sa realizeze mai devreme ca cartile pot fi vandute si expediate electronic. Dar kindle a fost lansat la sase ani dupa ce Steve Jobs a lansat un program similar pentru descarcarea de muzica, cu iTunes si iPod .

Ce ii ramane lui Bezos de facut este sa demonstreze ca poate venii cu idei noi si originale care sa ofere valoare incredibila in lumea electronicii, dispozitive care sa sa arate drumul altora. Numai atunci el va fi considerat succesorul lui Steve Jobs. Cu siguranta el va incerca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu