joi, 15 decembrie 2011

Shopping-ul online la doar un click distanta

 Pentru a intelege notiunea de shopping online, voi incepe acest articol cu o scurta prezentare a acestui concept. Shoppingul online este o forma a comertului electronic prin care consumatorii pot cumpara bunuri si servicii de la furnizori, direct de pe Internet, fara intermediari.
Acest concept a aparut in anul 1990, atunci cand Tim Bernes Lee a creat primul server si browser World Wide Web si care s-a deschis pentru uz comercial un an mai tarziu. In anul 1994 au aparut serviciile bancare online si magazinul online Pizza Hut. In cursul aceluiasi an, Netscape a introdus criptarea SSL (Secure Sockets Layer), pentru datele transferate online, acest lucru devenind esential pentru siguranta cumparaturilor online. De asemenea, in anul 1994 compania germana Intershop a introdus primul sistem de cumparaturi online, iar in anii urmatori au aparut Amazon.com si eBay.
Cu doar un click, oamenii pot cumpara aproape orice produs online. Prin aceasta modalitate, mii de persoane pot sa achizitioneze si sa plateasca produse de la o serie de magazine online fara sa renunte la confortul de acasa. Dar acest lucru, ca si magazinele uzuale are o serie de dezavantaje. Astfel, consumatorii ar trebui sa tina cont de anumite aspecte, cum ar fi:
  1. Cumparati de pe website-uri consacrate.
  2. Cautati informatii despre site-ul respectiv inainte de a comanda.
  3. Cititi cu atentie politicile de confidentialitate si de securitate ale site-ului.
  4. Sa nu dezvaluiti niciodata datele personale.
  5. Pastrati confidentialitatea parolei.
  6. Nu va lasati pacaliti de mesaje de tip phishing
  7. Printati sau salvati intotdeauna o copie a comenzii.
  8. Analizati conditiile de livrare si verificati produsele comandate la primire.
  9. Fiti precauti asupra furtului de identitate.
  10. Fiti atenti la variatiile de preturi.

Shopping-ul online permite consumatorilor sa cumpere produse si servicii online, fara sa mai consume combustibil, sa suporte aglomeratia din magazine sau sa stea la cozi infernale .  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu