joi, 22 decembrie 2011

Viitorul retelelor sociale online


Retelele sociale online sunt astazi mult mai mult decat un moft. In fiecare zi, evolueaza si se adapteaza la utilizatori. Unii aproba aceasta schimbare, altii isi exprima, dimpotriva, teama. Initial niste spatii virtuale de intalnire, retelele sociale sunt adoptate de oameni de toate varstele si nivelurile. Afaceri, politicieni, biserici, biblioteci si activisti se bucura de puterea lor. Retelele nu mai sunt doar pentru distractie, ci tind sa devina o parte integranta din viata zilnica. Noi utilizatori, noi utilizari si chiar noi forme de retele sunt schimbarile care vor crea viitorul retelelor sociale online.

Cateva amanunte acum:
~ Retelele sociale online nu mai sunt doar o moda: utilizatorii lor provin din toate domeniile si grupurile sociale. Unele retele sunt chiar folosite pentru lucru sau ca surse de venituri.
~ Retelele ajuta enorm colectivele aflate la distante mari, ajutandu-le sa colaboreze mai eficient si mai usor. Exista chiar si posibilitatea de a forma grupuri in interiorul retelei, pe baza unor criterii particulare/ interese comune.
~ Retelele sociale reprezinta un excelent instrument de marketing, pentru ca tintele sunt mai usor de atins si masurat. Au fost folosite inclusiv in campaniile electorale, pentru informari asupra evenimentelor, pentru mobilizarea sustinatorilor si pentru strangerea donatiilor. Chiar si religia si-a gasit in retelele sociale un aliat, usurand contactul predicatorilor cu grupurile de credinciosi.
~ Platforma online ajuta, de asemenea, organizatiile si militantii diferitelor cauze pentru a descoperi voluntari, pentru a comunica mesajele unui public larg si interesat si pentru strangerea donatiilor.
~ Publicistii se folosesc de retelele sociale pentru promovarea cartilor si diseminarea informatiilor de la cititori.
~ Relationarea sociala atinge tot mai multe domenii de nisa, cum ar fi sportul de performanta si arta.
~ Se observa o tendinta de trecere pe dispozitive mobile, care ofera usurinta si permanenta in comunicare.
~ Retelele sociale online modifica modul de interactiune al oamenilor in ceea ce priveste informatia, dar si cercetarea, vanzarea, angajarea etc.
~ Interactiunea electronica poate deveni, in viitor, o componenta la fel de importanta ca cea fizica si mai ales pentru tinerii de azi, respectiv adultii de maine.


Cum se vor schimba retelele sociale in viitor? Impactul inovatiilor anterioare, cum ar fi tiparul, radioul si televiziunea, nu a fost clar de la inceput. Pe masura ce oamenii se ”muta” in spatiul virtual, relationarea sociala poate deveni, dupa parerea mea, o extensie naturala a interactiunii umane, cum este acum telefonul sau posta electronica.  Media sociala va face mult mai mult decat sa influenteze adolescentii si tinerii de douazeci si ceva de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu