joi, 22 decembrie 2011

Ce a fost mai bun in 2011


Ne apropiem de încheierea unui an care a trecut extrem de repede. Un an în care s-a resimţit în continuare criza economică declanşată în 2007 care a fost dublată de cea a datoriilor externe. Cu toate astea, a fost un an plin de îmbunătăţiri în domeniul tehnologiei, în care s-a aşteptat cu sufletul la gură noul iPhone, noul iPad, Galaxy S II şi în decursul acestui an care se apropie de final s-a redefint imaginea PCurilor, a laptopurilor şi în general a produselor electronice care există în acest moment pe piaţă.
Aceasta este o mică incursiune în a afla care au fost cele reuşite dispozitive ale anului, dar şi câteva încercari nereuşite ale producătorilor.
Prima categorie la care vom face referire sunt telefoanele mobile, smartphoneurile anului:
  • iPhone 4S
Apărut în Octombrie 2011, telefonul prezintă mici îmbunătăţiri faţă de versiunea precedentă. Dotat cu un procesor Apple A5, 512 MbRam şi o cameră 8Mpx, a fost unul din cele mai aşteptate şi dorite gadgeturi din 2011. Dar cea mai importantă caracteristică a telefonului este Siri, aplicaţia de voce de la Apple.

  • Samsung S II
După succesul extraordinar datorat Galaxy S I, producătorii coreeni au demonstrat că se poate şi mai bine. Specialiştii au acordat note foarte bune fratelui mai mare al S I, acesta fiind considerat rivalul numărul 1 al iPhone-ului.
  • Nokia Lumia
Lansat spre sfârşitul acestui an, imediat după ce Nokia a anunţat parteneriatul cu Windows. Fiind dotat cu un sistem de operare Windows Phone 7, acesta este telefonul care afirma sau infirma calităţile platformei mobile de la Windows.

  • HTC Thunderbolt
Lansat în martie 2011, telefonul nu mai pare cu nimic ieşit din comun. Procesor single core, Android 2.2. Dar acesta este primul telefon dotat cu LTE(Long Term Evolution, adică wireless la viteză foarte mare) şi primul care a demonstrat că potenţialii clienţi doresc viteză de download mai mare decât 3G

Nebunia tabletelor a început undeva la începutul anului 2010, atunci când Apple a lansat iPad. Anul 2011 a văzut o scădere în vânzări a PC-urilor, tabletele având câştig de cauză. În cele ce urmează sunt prezentate cele mai importante tablete de pe piaţă:

  • Motorola Xoom
Este prima tabletă dotată cu platforma Android 3.0 Honeycomb(sistemul de operare mobil dedicat tabletelor de la Google). Cu un procesor dual de 1Ghz, 1 GbRam şi 2 camere,atât pentru conferinţe video cât şi fotografiere, este considerat unul dintre cei mai importanţi rivali pentru iPad II.

  • Kindle Fire
În ciuda unei primiri lipsite de entuziasm din partea criticilor şi specialiştilor, tableta se vinde extrem de bine. Deşi nu au fost publicate cifre oficiale, Amazon spune că au fost vândute milioane. Nu este la fel de funcţională şi nu arată la fel de bine ca alte tablete, însă la preţul de 199$, economiseşti 300$ faţă de iPad, iar pentru un utilizator ocazional este perfectă.

  • Samsung Tab 10.1
După lansarea iPad 2 în martie, Samsung a avut un moment de indecizie. Era pe punctual de a lansa o tabletă care era mai groasă şi mai puţin performantă decât cea a competitorilor. În loc să grăbească lansarea pe piaţă a unui produs necompetitiv, Samsung a decis să redeseneze şi remodeleze Tab-ul. Rezultatul a fost o tabletă foarte subţire şi performantă, una din cele mai potrivite alternative la iPad.

  • iPad II
Atunci când ceva revoluţionar ajunge pe piaţă, un model ulterior îmbunătăţit sigur va urma. Aşa s-a întâmplat şi cu iPad. După ce au sfidat criticile în 2010 cu succesul extraordinar la iPad, Apple au dezvoltat un produs şi mai bun, iPad II. Lansat înainte ca majoritatea producătorilor să aducă pe piaţă prima lor generaţie de tablete şi reuşind să remedieze toate problemele raportate de utilizatori ai primei generaţii, iPad II rămâne standardul de atins în materie de tablete.

În cele ce urmează sunt prezentate alte realizări notabile ale celor mai importanţi jucători de pe piaţa de electronice.
  • Fuji Finepix X 100
Fuji a reuşit să aducă în actualitate designul retro printr-un aparat foto extrem de competitiv. Lentila de 35 mm este incredibilă, reuşind să te transforme într-un fotograf profesionist. Nu există zoom optică, dar asta nu trebuie văzută ca şi problemă, vei dori să te apropii de cel pe care îl fotografiezi, pentru a putea şi el să admire această minunată cameră foto.

  • Casio Trix
Camera clasică tip ,,cărămidă” avea nevoie de o reîmprospătare, iar Casio oferă o îndemânatică înviorare cu această cameră de 12 Mpx. O multitudine de balamale vă oferă posibilitatea să îndoiţi, agăţaţi, spijiniti pe masă şi chiar să inversaţi ecranul de 3 inch pentru poze cât mai reuşite.

  • Canon EOS Rebel T3i
Clasificat de PCWorld ca şi cel mai bun DSLR sub 1000$, camera este extreme de bine dotată pentru orice tip de utilizator. Cele mai importante dotări sunt ecranul rotativ şi înregistrarea video excelentă. Este un aparat excelent pentru utilizatorii care vor să fotografieze dar şi să filmeze, fiind una dintre cele mai performante camere pe piaţă în acest moment.

  • Sony HDR – TD10
Există multe camere 3D dual – lens, dar Sony a reuşit să iasă în evidenţă cu acest produs datorită celor 2 senzori de imagine incorporaţi împreună cu 2 procesoare pentru a face faţă. Datorită acestor calităţi filmarea se face la o rezoluţie 1920*1080 pe fiecare canal pentru o redare 3D la 1080p, Sony reuşind să ridice ştacheta destul de sus cu acest produs extrem de competitiv.

  • Nintendo 3DS
Deşi în momentul lansării nu existau prea multe jocuri dedicate acestei platforme şi la mare competiţie cu numărul mare de smartphone-uri, Nintendo 3DS este un gadget care trebuie luat în seamă. Este totuşi vorba aici de o consolă de jocuri mobilă 3D care nu necesită ochelari.

Acestea ar fi câteva din cele mai notabile produse apărute pe piaţă în anul 2011, produse care au acaparat imaginaţia publicului şi au fost vândute în milioane de exemplare.


Iata şi câteva din cele mai nereuşite idei ale acestui an.
  • POP Phone Handset
O alternativă pentru dispozitivele handsfree. Arată ca un telefon fix putând fi conectate la mobil prin USB. Însă la preţul de 30$ este mai scump decât majoritatea handsfree-urilor, nefiind o soluţie viabilă.

  • Maşină de spălat de la LG
Electrocasnica de la LG este dotată printre altele cu un sistem numit ,,Smart diagnostic”, cu ajutorul căruia masina se contactează suportul tehnic când ceva nu funcţionează. Deşi tehnologia este extrem de utilă, nu se aplică la maşina de spălat care este unul din cele mai sigure dispozitive din casă. Este o idée pe care inginerii de la LG trebuie să o regândească. 

  • Tableta FUSS
Asemănatoare din punct de vedere vizual cu iPad, o platformă Android şi suport Flash sunt singurele ei calităţi. Ecranul touch răspunde foarte greu la comenzi iar aplicaţiile rulează foarte greu pe această tabletă.

A fost un an al schimbării, un an al tabletei şi smartphone-urilor. Un an în care iPad domină în continuare piaţa tabletelor însă cu din ce în ce mai mare greutate. Giganţi ca Samsung şi Motorola vin din spate şi încet încet se apropie de producătorul american care deja pierde lupta pe segmentul de telefonie. Aşteptăm cu nerăbdare 2012 pentru a vedea cine va deţine supremaţia într-o piaţă care este în continuă schimbare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu