joi, 29 decembrie 2011

Modalități de plată

Sistemele electronice de plăți trebuie să atingă nivele de securitate ridicată astfel încât să confere utilizatorilor o încredere sporită. Deasemenea, acestea trebuie să aibă un caractec privat și confidențial, descentralizare și internaționalizare și să fie unanim acceptate de către comercianți și oameni de afaceri.
Cele mai cunoscute metode de plată electronică sunt:
Ø Plata prin carduri bancare: această metodă transferă riscul de la vânzptor la insistuția fianaciară care a emis cartea de credit. Procesul cuprinde mai mulți pași: cumpărătorul prezintă vânzătorului cartea de credit; vânzătorul trimite numărul cărţii de credit şi detaliile tranzacţiei la un sistem de autorizare; acesta fie autorizează direct tranzacţia, fie o direcţionează la banca emitentă a cărţii de credit, pentru aprobare; periodic (de exemplu zilnic), vânzătorul trimite detaliile tranzacţiilor aprobate către banca sa; aceste informaţii sunt trimise la asociaţia emiţătorilor de cărţi de credit după ce au fost procesate tranzacţiile pentru care banca respectiva este şi colectoare şi emiţătoare de cărţi de credit; la sfârşitul lunii, consumatorul primeşte facturile pe care trebuie să le achite, altfel va plăti dobânda pentru creditul acordat de banca care a emis cartea de credit;
Ø Plata prin SoftNet ePay: ePay este un sistem românesc creat de către SoftNet, care permite reducerea nivelului de fraudă până aproape de zero; acest lucru este posibil astfel: a fost introdus un model de plată cu trei actori: magazinul electronic, posesorul de card (clientul) şi banca ce a emis cârdul şi al cărei client este posesorul de card; posesorul de card semnează electronic la bancă fiecare tranzacţie. Doar tranzacţiile acceptate de către acesta şi marcate ca atare către bancă sunt autorizate; plata efectivă se efectuează doar după ce datele privind plata transmise de magazinul electronic sunt comparate cu cele înregistrate de client şi se constată o corespondenţă perfectă;
Ø Plata prin CyberCash: folosirea serverului CyberCash asigură posibilitatea de urmărire şi control al tranzacţiilor, însă cu un cost mai ridicat, în special pentru tranzacțiile de plată cu sume mici. Atunci când se face o tranzacţie, produsul dorit este selectat printr-un browser Web. Serverul vânzătorului trimite ”portofelului” cumpărătorului un mesaj cerere de plată în clar, semnat criptografic, cerere care descrie cumpărarea şi tipurile de carduri care sunt acceptate pentru plată. Softul portofel afişează o fereastră care permite cumpărătorului să aprobe achiziţia şi suma şi să selecteze cardul cu care se va face plata. Se trimite înapoi vânzătorului un mesaj de plată ce include o descriere a tranzacţiei criptată şi semnată digital de cumpărător, precum şi numărul cardului folosit. Vânzătorul trimite mai departe mesajul de plată la gateway-ul CyberCash, împreună cu propria sa descriere a tranzacţiei, criptată şi semnată digital. CyberCash decriptează şi compară cele două mesaje şi verifică cele două semnături. Dacă lucrurile sunt OK, el autorizează cererea vânzătorului trimiţând un mesaj specific la softul acestuia. Apoi softul vânzătorului confirmă plata portofelului cumpărătorului.
Ø Plata prin ECash: ECash reprezintă un exemplu de sistem electronic de plăţi, care foloseşte poşa electronică sau Web-ul pentru implementarea unui concept de portofel virtual. ECash reprezintă un sistem de plăţi complet anonim, ce foloseşte conturi numerice în bănci şi tehnica semnăturilor oarbe. Tranzacţiile se desfăşoară între cumpărător şi vânzător, care trebuie să aibă conturi la aceeaşi bancă. Cumpărătorii trebuie să înştiinţeze banca cu privire la faptul că doresc să transfere bani din conturile lor obişnuite în aşa numitul cont eCash Mint. În orice moment, cumpărătorul poate interacţiona de la distanţă, prin calculatorul său, cu contul Mint şi, utilizându-se un client soft, el poate retrage de aici fonduri pe discul calculatorului său. Formatul acestor fonduri este electronic. Ca urmare, discul cumpărătorului devine un veritabil „portofel electronic”. Apoi, se pot executa plăţi între persoane individuale sau către firme, prin intermediul acestor eCash.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu