Cu toate ca stam foarte prost pe multe planuri, se pare ca in domeniul telefoniei mobile si a utilizarii serviciilor de internet mobil ne situam pe undeva destul de sus cu aproximativ 3,5 milioane de utilizatori de servicii de internet mobil dintr-un total de 25 de milioane de utilizatori de telefonie mobila. Principalii trei jucători din piata telefoniei mobile – Cosmote, Orange si Vodafone – spun ca vor trece in viitorul apropiat la viteze de 100 Mbps prin tehnologia 4G, in urma unor investitii totale ce sar de 1 miliard de euro, Romania putand deveni astfel una din primele tari care vor adopta aceasta tehnologie. In Statele Unite, spre exemplu, este folosita o reţea 4G care ofera o viteza de descarcare ce variază intre 50 si 100 Mbps (cu toate ca in realitate, conform mai multor teste efectuate de laboratoare de specialitate, viteza reala este – în medie – de 20 Mbps).
La noi, operatorii ofera acum, in marile oraşe, viteze maxime de 21,6 Mbps sau de 43,2 Mbps si internetul pe mobil in Romania chiar este mai rapid ca in multe alte tari, Cu toate acestea, vitezele reale sunt ceva mai mici şi acest lucru tine de numărul tot mai mare de utilizatori si de incarcarea benzilor in anumite puncte din orase – mai ales în centru, unde peste tot vezi oameni cu telefoanele mobile in mana, navigand pe internet, citind e‑mailuri sau incarcand poze pe Facebook. Pentru a rezolva aceasta problema, operatorii investesc sute de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii. Operatorii de telefonie mobila au investit masiv in ultimii ani in dezvoltarea retelelor proprii si s‑au concentrat in special pe cresterea calitatii serviciilor de internet. Pe 15 octombrie 2004, Orange lansa o noua tehnologie – EDGE – pentru a oferi utilizatorilor o viteza de pana la trei ori mai mare la navigarea prin internet decat prin GPRS (53,6 Kbps), si anume 210–215 Kbps. Vitezele acestea erau valabile inclusiv pentru cardurile de date, acele dispozitive mari si destul de scumpe care au precedat noile modemuri micute USB si portul pentru cartela SIM incorporat in laptop.
La un moment dat, operatorii au inceput sa investeasca masiv in cresterea vitezelor pentru a crea o oferta mai atractiva pentru Internet în banda larga pe calculator.Vodafone Romania a lansat Internet mobil in banda larga la viteze de 3,6 Mbps in februarie 2007, urmat de Orange în toamna aceluiaşi an. Cosmote a mai avut de asteptat, deoarece la cumpararea Cosmorom de la statul român operatorul nu detinea o licenta 3G, licenta obtinuta abia in 2008, cand Cosmote a achizitionat Zapp. Zapp a fost si primul operator care a dezvoltat o retea de 21,6 Mbps, lansata in septembrie 2009, fiind primul operator care a oferit o astfel de viteza.
Acum, toti operatorii de telefonie mobila au viteze pentru Internetul pe mobil care ajung la 7,2 Mbps. Viteza nu este neaparat limitata de operatori, cat de terminalele mobile existente pe piata. In cazul smartphone‑urilor, majoritatea terminalelor permitand un trafic la o viteză de maximum 7,2 Mbps. In cazul navigarii de pe laptop sau desktop – prin intermediul unui modem USB – vitezele sunt mult mai mari, ajungând la 43,5 Mbps.
Retelele de date de fibra optica ale operatorilor de Internet prin cablu ofera acum viteze de pana la 100 Mbps. Incepând din 2013 utilizatorii romani ar putea beneficia de aceeasi viteza si prin tehnologia 4G, o tehnologie care permite cresterea vitezei retelelor wireless putand oferi viteze de download cuprinse intre 100 Mbps si 1 Gbps (conform caracteristicilor teoretice).
Conform ultimelor date facute publice de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), numarul total de conexiuni active de acces la Internet in banda larga la puncte mobile a atins valoarea de 3,53 milioane, în crestere cu 18% fata de finalul anului 2010. Astfel, s‑au raportat 2,56 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 0,97 milioane conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor USB sau cardurilor de date mobile. In comparatoe cu numarul mare de utilizatori de telefonie mobila – sunt peste 25 de milioane de numere active –, numarul celor care utilizeaza internetul mobil este destul de mic. Insa, cifrele arata ca este locul in care se poate creste foarte mult. Serviciile de date vor inregistra o crestere semnificativa in perioada urmatoare. Noile terminale de tip smart si tabletele au de asemenea un potential ridicat de crestere, acestea raspunzand cererii clientilor pentru conexiune permanenta la internet si pentru aplicatii mobile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu