miercuri, 14 decembrie 2011

Vrei, nu vrei… socializezi

Daca analizand noul site de socializare proust.com intr-un articol anterior ajunsesem la concluzia, personala de altfel, ca intimitatea si viata privata nu au nimic in comun cu retelele de socializare tocmai datorita naturii acestora si a scopului ascuns sau mai putin ascuns al fiecarui utilizator (acela de a deveni o persoana populara, o mica “vedeta” a propriului grup de prieteni in crestere), am descoperit recent, citind o stire pe internet, ca exista si o alta fata a popularitatii on-line, mai putin dorita. Se pare ca in aceasta lume a tehnologiei, a-ti pastra confidentialitatea informatiilor personale a devenit un lucru tot mai greu, iar cei 800 de milioane de utilizatori nu sunt de ajuns pentru Facebook.

Potrivit Fox News, cea mai mare retea de socializare face profilul online al unor persoane care nu sunt inregistrate ca utilizatori. Acuzatia este lansata de o companie irlandeza care are ca obiect de activitate protectia datelor. Aceasta afirma, in urma unor studii, ca cei de la Facebook ar folosi datele personale ale unor oameni pentru a le crea cate un profil in aceasta retea de socializare, chiar daca indivizii respectivi nu au oferit ei informatiile. Desi reprezentantii Facebook au negat categoric aceasta informatie, mai multi experti spun ca nu exclud posibilitatea ca acest lucru sa se fi intamplat.

Este stiut faptul ca legislatia europeana este mult mai severa decat cea a Statelor Unite in privinta protejarii datelor personale insa, cu toate acestea, multe site-uri aduna si distribuie informatii privitoare la oameni. Totul este facut fara a le cere acestora acordul. Printre site-urile vizate se numara Spokeo, iSearch si WhitePages.com. In ceea ce priveste Facebook, americanii chiar au deschis procese impotriva Facebook, in state ca Mississippi, Louisiana, Kansas si Kentucky.

In ce masura toate aceste acuzatii sunt adevarate sau nu este dificil sa ne pronuntam deocamdata… Un lucru insa stim sigur: cu sau fara acordul nostru, viata privata a fiecaruia dintre noi se transforma intr-o carte deschisa publicului larg si criticilor acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu