joi, 15 decembrie 2011

Android vs iOS vs Symbian



Cele mai importante sisteme de operare mobile aflate ȋn momentul actual pe piaţă. iOS este sistemul de operare realizat de Apple, iniţial dedicat iPhone. A fost apoi folosit şi la iPad, iPod Touch şi Apple TV. Android este un sistem de operare deţinut de Google, folosit pentru o gamă largă de smartphone-uri şi tablete(din care fac parte Samsung, HTC sau Sony Erricsson). Symbian este OS-ul folosit de Nokia, realizat ȋn parteneriat cu Accenture.
Ȋn acest moment pe piaţa telefoanelor mobile există o gamă extrem de variată de gadget-uri din care poţi alege. Orice smartphone vine cu multe ȋmbunătăţiri faţă de varianta precedentă iar consumatorul de rȃnd alege viitorul telefon fie ȋn funcţie de loialitatea faţă de un producător de la care a mai achiziţionat telefoane, fie caută ceva nou.
Care este cel mai bun OS, cel mai uşor de folosit sau care are cea mai atrăgătoare interfată? Pentru a răspunde la această ȋntrebare trebuie să te documentezi foarte mult, să cauţi prin munţi de informaţie pe net, sau să ai pe cineva care lucrează ȋn domeniu şi te va lămuri foarte uşor.
Pentru ȋnceput trebuie să vedem care sunt procentajele deţinute de fiecare OS ȋn parte pe piaţa telefoanelor mobile.
 
Ȋncepȃnd cu trimestrul 3 al acestui an, sistemul Android de la Google este majoritar pe piaţă cu un procentaj de 52,5%. Urmează apoi Symbian de la Nokia cu 16.9%, dar aici trebuie luat ȋn considerare şi faptul că producătorii finlandezi vor să renunţe la acest sistem de operare ȋn favoarea Windows Mobile 7. Topul 3 este completat de iOS cu 15%. După cum spuneam, acestea sunt cele mai importante 3 OS de pe piaţă cu un total de 85%, ȋnsă mai există si alte platforme cum ar fi Research in motion(11%), Bada(2.2%) sau Microsof(1.5%).
Motivele pentru care Android deţine un procentaj asa de mare este faptul că este oferit ca şi Open Source dar şi multitudinea de producători care optează pentru acest sistem de operare(Samsung, HTC, LG, Motorola). Ȋn plus Google a creat Open Handset Alliance din care mai fac parte T-Mobile, Intel, Marvel Technology, nVidia, Qualcomm sau Sprint Nextel. Open Handset Alliance este un consorţiu de 84 de firme care lucrează la ȋmbunătăţirea sistemului de operare mobil.
Şi acum să luăm ȋn considerare cele mai importante calităţi ale celor 3 sisteme de operare:
Calitate
Symbian
iOS
Android
Aplicabilitate
Uşor de folosit, familiar, datorită ȋmbunătăţirilor aspectului arată foarte modern
User friendly, o interfaţă eficace şi uşoară,meniuri logice pe care şi cei tehnofobi le pot utiliza cu uşurinţă
Elegant, intuitiv, cu multe posibilităţi de customizare
Eficienţă
Extrem de versatil, este atȃt un punct forte dar şi unul negativ datorită lipsei de inovaţie după lansare
Deşi cel mai uşor de folosit, datorită naturii ascunse şi a standardelor discriminante Apple pierde ȋn această categorie datorită iTunes
Conducătorul categoriei datorită şi ȋn ciuda open source-ului care permite utilizatorilor să adauge aplicaţiile favorite
Aspect
Lipsit de strălucire ȋn ciuda faptului că este un OS mai nou,cu iconiţe care arată la fel de vechi ca sistemul care le afişează.
Izbitor din punct de vedere visual, cu iconiţe clare, tranziţii ale meniului atrăgătoare şi cu fonturi şi culori frumoase
Versiune 2.3 primeşte o revizie generală dpdv vizual, cu notificări plăcut colorate. Un mare plus al OS-ului este posibilitatea de customizare, aplicarea de teme create de entuziaşti, crearea unei platforme specifică cerinţelor utilizatorului
Dispozitive
Relativ nou ȋnsemnȃnd că nu a este folosit pe prea multe dispozitive, cele mai importante fiind N8 şi C6
Limitat la un număr mic de dispozitive premium: iPhone 4, iPad şi iPhone 3
Distribuţie vastă printre producători:HTC, Samsung, LG, Motorola, Sony şi mulţi alţii

iOS iese ȋn faţă la prima categorie ȋnsă Android vine din urmă şi este net superior pe celelalte categorii.

Deşi Apple vinde cele mai multe smartphone-uri din lume, Android este cel mai utilizat şi util OS existent ȋn acest moment pe piaţă.
Viitorul este greu de prezis, ȋnsă pe termen scurt sistemul de operare realizat de Google va domina piaţa telefoniei mobile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu