joi, 22 decembrie 2011

Cum sa testezi performantele telefonului tau Android



In urma cu ceva timp, un nou sistem de operare a revolutionat lumea smartphone-urilor: Android! Pot spune ca sunt un fan foarte mare al acestui sistem de operare, iar ca toata lumea, as dori sa aflu performantele telefonului meu. Asadar, cautand prin Android Market observi ca au aparut benchmark-uri pentru telefoanele mobile, ca utilizatorii sa aiba o idee orientativa asupra performantelor telefonului lor. In continuare o sa prezint cateva teste pentru aflarea performantelor grafice si de procesoare ale telefoanelor cu Android.

Quadrant Standard Edition
Aceasta aplicatie de benchmark este PCMark-ul telefoanelor, fiind cea mai cunoscuta si mai utilizata de detinatorii telefoanelor cu Android, cu peste 1.000.000 de descarcari de pe siteul Android Market.
Quadrant Standard Edition vine in ajutorul celor care vor sa vada ce loc ocupa telefonul lor fata de celelalte dispozitive Android, prin testarea procesorului, chipset-ului graphic si al memoriei. Pentru cei care vor testarea pe componente individual, este nevoie sa achizitioneze una din versiunile “Pro”sau “Advanced”. Asa cum scrie si pe Android Market, aplicatia nu poate rula pe dispozitive fara GPU cum sunt Samsung I5700 Galaxy Spica sau HTC Tattoo. Samsung Google Nexus S desi nu face parte din categoria celor fara procesor,  totusi nu suporta rularea aplicatiei. Dupa cum se vede si in imaginea de mai sus, la sectiunea System Information sunt prezentate toate informatiile telefonului.

Global Quadrant Rank

Ca si Quadrant Standard Edition, Global Quadrant Rank este o aplicatie complexa si complete putand sa ne prezinte performantele telofoanelor Android, avand in principiu cam aceleasi teste de baza ca si testul prezentat mai sus. Un plus ar avea datorita testelor de viteza pentru cardul de memorie (de citire si de viteza de scriere) cat si pentru detectarea pixelilor defecti de pe ecranul telefonului.


AnTuTu
AnTuTu este aplicatia care ne lasa sa alegem componentele pe care dorim sa le testam ("Memory Performance", "CPU Integer Performance", "CPU Floating point Performance", "2D 3D Graphics Performance", "SD card reading/writing speed",  "Database IO"), fiind bine pusa la punct si oferind rezultate precise. Rezultatele se uploadeaza pentru a putea vedea pozitia pe care se afla dispozitivul nostru in anumite clasamente, pentru a vedea nivelul de performanta al echipamentului. Pentru toate acestea se cere permisiunea de a folosi lista de apeluri, astfel aplicatia afla informatii despre modelul telefonului, despre hardware ducand la identificarea dispozitivului si clasandu-l in clasament. In Android Market putem vedea ca aceasta aplicatie are peste 500.000 de downloadari. Un minus al aplicatiei ar putea fi durata de aproximativ 4 minute pana la terminarea testului, in timp ce la majoritatea benchmark-urilor timpul este de maxim 2 minute. Un alt punct slab este si faptul ca lipsesc din lista de dispozitive, unele din cele mai importante smartphone-uri cu sistem de operare Android ca Sony Ericsson Xperia Arc, HTC Sensation si multe altele.



Linpack for Android

Interfata acestei aplicatii nu este una complicata si inovativa, este una pe cat de clasica si rudimentara se poate. Linpack testeaza, ca si celelalte dispozitive prezentate mai sus, performanta procesoarelor telefoanelor cu Android. Acesta mai poate testa insa si viteza dispozitivului si a ROM-ului, rezultate ce vor fi comparate cu alte dispozitive, iar raspunsul va fi dat aici in MFLOPS, adica in milioane de operatii in virgule pe secunda. Linpack pentru Android este o versiune create din versiunea originala Java Linpack create de Jack Dongarra. In Android Market, varianta gratuita a programului are peste 100.000 de descarcari.


SmartBenchmark 2011
SmartBenchmark 2011 este o aplicatie multi-core prietenoasa, care masoara performanta de ansamblu a dispozitivelor cu Android. Aceasta aplicatie raporteaza productivitatea si indexul jocurilor. Serverul detine mai mult de 30.000 de rezultate ale testelor si peste 2.200 de intrari unice in diagrama, si in plus rezultatele se pot filtra dupa numeroase criterii. Varianta gratuita a aplicatiei are peste 100.000 de descarcari de pe Android Market.




RealPi Benchmark
RealPi ofera unul dintre cei mai buni si mai interesanti algoritmi de calculare a numarului Pi. Aceasta aplicatie testeaza performantele procesorului si memoriei dispozitivelor cu sistem de operare Android. Metoda de calcul folosita de RealPi este AGM+FFT, i.e. media aritmetica geometrica. Aplicatia ruleaza initial in cod C++ si se bazeaza pe programul pi_fftc6 al lui Takuya Ooura si poate afisa pana la 1 miliard de zecimale. Durata de rulare a aplicatiei este foarte mare, mai ales cand se doreste a calcula maximul de zecimale, ceea ce poate duce la ani de procesare. Tocmai de aceea, exista mai multe setari, care nu lasa procesul sa dureze chiar atat de mult, insa tot va trebui bagat la incarcat telefonul in timpul operatiunii. Probabil din aceasta cauza, aplicatia nu are mai mult de 10.000 de decscarcari de pe Android Market.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu