duminică, 18 decembrie 2011

Cum sa faci bani din YouTube


Desi as putea incepe sa prezint povestea de succes YouTube si munca din spatele acestui mare succes a fondatorilor, pana in momentul in care au ajuns sub umbrela marelui Google...o sa sar peste partea asta si o sa va dau niste sfaturi mai practice, si anume, de ce este toata lumea interesata: cum sa faci bani din YouTube.

YouTube este asadar, site-ul care se bucura de cel mai mare trafic din punct de vedere al video-urilor postate si vizualizate in intreaga lume. Desi la inceput a pornit ca o modalitate de entertainment, prietenii isi postau intre ei clipuri haioase, dadeau commenturi, practic o retea de socializare bazata strict pe videoclipuri, cu timpul a capatat o mare amploare, in sensul ca poate deveni o afacere sa ai un cont pe YouTube, sa ai multi subscribe-ri (persoane care isi fac cont pentru a vizualiza channelul tau), sa ai multe clipuri postate si mai ales, sa ai milioane de vizualizari.

Mai mult de atat, serviciul YouTube a devenit o metoda de promovare nu doar a oamenilor de rand sau a muzicienilor care doresc sa ajunga celebri ci si a trupelor si artistilor consacrati. Multi dintre acestia prefera sa isi lanseze noile melodii in premiera pe YouTube, folosind serviciul VEVO, aparut recent, care ofera multe clipuri in format HD, la calitate excelenta.

Desigur acest fapt a atras si multe critici ale utilizatorilor obisnuiti cu YouTube ca fiind site-ul unde nimic nu costa, unde nu se face reclama la nimic si unde doar se posteaza clipuri intre prieteni, for fun.

Dar sa revenim la modalitatea de a face bani, un adolescent cu mult timp liber fiind.

In primul rand ar trebui, evident, creat un cont pe site, iar mai apoi crearea unui channel, care sa aiba un nume cat mai interesant si atragator. De asemenea ar putea si sa indice ce profil ar avea channelu, ce tipuri de clipuri se pot gasi la accesare. (de ex: tutoriale pentru anumite softuri, idei de afaceri, clipuri amuzante sau tips pentru gameri).

Al 2 lea lucru pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti ce metoda de broadcast vei folosi, adica daca vei alege sa filmezi cu o camera lucruri din jur, viata personala de zi cu zi (numit Vlogging), intamplari amuzante alaturi de prieteni, locuri extraordinare pe care le-ai vizitat sau sa te filmezi in timp ce inregistrezi cu formatia ta muzicala incercand sa te lansezi; cea de-a 2-a varianta de broadcast ar fi sa creezi anumite tutoriale pentru folosirea anumitor programe (Photoshop, Corel Draw, softuri de programare etc) sau review-uri pentru jocuri/filme, un lucru de mentionat la aceste video-uri ar fi sa folosesti vocea in timpul explicarii tutorialelor, acorda incredere mai mare publicului si o putere mai mare de intelegere.

Crearea unui video de succes sau viral video ar fi urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci. Trebuie sa te gandesti ce le-ar placea celor din comunitatea YouTube sa vizioneze. Partea buna este ca oamenii sunt foarte deschisi, deci vor dori sa vizioneze aproape orice, totusi ar fi cateva teme care nu au cum sa dea gres: filmulete cu animale dragute: pisici, catelusi, hamsteri (cam orice mic si pufos o sa functioneze), apoi mai sunt clipurile cu masini si fete frumoase, muzica (care nu este furata), dar mai ales filmulete funny, pline de umor (acum depinde de umorul fiecaruia, dar multe au audienta generala, ca sa zic asa).

Un lucru foarte important in postarea unui clip este acela de a nu viola regulamentul de continut si anume:

  • postarea de clipuri care nu iti apartin si nu ai drepturi asupra lor (clipuri muzicale, clipuri facute de altcineva si postate de tine, sau cover-uri muzicale fara drept de folosire de la autor - acesta te va impiedica sa devii ulterior partener YouTube)
  • clipuri care contin persoane care nu si-au dat acordul sa fie in clipul tau, filmate fara voia lor
  • clipuri care au continut necorespunzator pentru copii (violenta, sadism etc) - acest lucru te va impiedica de asemenea sa devii partener.

Lucrul fara de care nu poti sa faci bani pe acest site este numarul de vizualizari. Orice clip ai postat trebuie sa-l promovezi apoi, pentru a avea succes. Poti incerca postarea lui pe site-urile de socializare sau distribuirea catre prieteni prin e-mail, messenger etc. totul pentru a creste numarul de view-uri. O modalitate mai avansata de a creste numarul este instalarea unui soft numit Viewet care odata instalat iti creste numarul de vizualizari atat tie cat si celorlalti care au programul instalat, practic este un schimb automat de views. Insa, dupa cum va asteptati deja, daca vreti sa deveniti partener YouTube trebuie sa renuntati sa-l mai folositi pentru ca ei considera acest lucru trisat, pe buna dreptate.

Am ajuns si la partea mult discutata pana acum, aceea de a deveni partener YouTube. De aici incolo putem spune ca poti incepe sa castigi bani cu conditia sa fii indeplinit cerintele pana aici, de la pasii anteriori. Asadar daca ai obtinut cateva mii de view-uri intr-o saptamana pe un video postat de tine si ai atras atentia celor de la YouTube te poti astepta sa primesti un e-mail direct de la ei prin care esti instiintat ca ai fost primit in programul AdSense al YouTube-ului. La acceptarea invitatiei incepi oficial sa castigi primii tai bani din YouTube, sa nu te astepti la sume foarte mari pentru doar un singur clip insa..

Pentru a intra serios in business va trebui sa aplici pentru un parteneriat total cu cei de la YouTube. Asta se poate intampla doar in momentul in care ai multe video-uri postate care aduc mii de vizualizari, daca ai subscribe-ri care asteapta zilnic clipurile postate de tine si mai ales daca toate clipurile tale corespund cerintelor si regulamentelor YouTube. Aceste lucruri le vei afla citind regulamentul intern pentru partnership. Daca toate aceste lucruri se intampla, poti aplica atunci folosind adresa www.youtube.com/partners. Dupa aplicare va dura aproximativ doua saptamani pana cand vor analiza cererea ta si vei primi un raspuns. In cazul in care aplicatia este respinsa va trebui sa astepti inca doua luni pana cand vei putea aplica din nou, timp in care ai putea sa-ti revizuiesti postarile, sa le imbunatatesti si sa le inmultesti.


In momentul in care esti acceptat vei incepe sa castigi bani prin AdSense, plata minima fiind de 100$ pentru inceput. Poti folosi din acest moment reclame la clipurile tale, care sa inceapa inainte de video, care sa fie prezente sub clipul tau sau in timp ce ruleaza. Cu cat mai multe clipuri vei uploada cu atat iti vei mari castigurile din aceste reclame.



Cam acestia ar fi pasii pentru a ajunge sa castigi bani folosind site-ul YouTube, cu timpul vor aparea si au aparut deja tot mai multe metode pentru a-ti maximiza profiturile, prezentarea mea a fost doar o introducere in domeniu. Goodluck!

Un comentariu:

  1. Mersi mult, dar mai am o intrebare: cum fac sa-mi bag o reclama inainte de videoclipul meu?

    RăspundețiȘtergere