
Un browser sau un navigator este o aplicație software ce permite utilizatorilor să afișeze text, grafică, video, muzică și alte informații localizate pe o pagină din World Wide Web, dar și să comunice cu ofertantul de informații și chiar și ei între ei.
O altă definiție: prin browser se înțelege un program de "navigare" în web. De aceea, în loc de cuvântul "browser" se poate folosi și termenul general "navigator" (a nu se confunda cu browserul firmei Netscape numit tot "Navigator").
Unele dintre cele mai cunoscute browsere web sunt Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome, Opera,Software Opera, Nintendo DS browser și Flock.
Istoria browserelor web începe în 1991, când o varietate de tehnologii i-au permis lui Tim Berners-Lee să pună fundația primului browser web. Conceptul de hyperlink fusese deja introdus de Ted Nelson și Douglas Engelbart cu mult înainte de Tim Berners-Lee și de CERN. Apariția primelor browsere grafice precum NSCA Mosaic au dus la o explozie a noii tehnologii. Marc Andreessen, leaderul echipei Mosaic de la NSCA, și-a format rapid propria companie numită Netscape care a adus pe piață browserul Netscape Navigator în anul 1994. Reacția firmei Microsoft nu a întârziat, și a constat în browserul Internet Explorer în anul 1995, inițiind ceea ce azi se numește "primul război al browserelor". Browserul Opera a apărut în 1996, și a atins o cotă de 2 % a pieței în aprilie 2010. În 1998 Netscape a lansat ceea ce avea să devină Fundația Mozilla, într-un efort de a aduce pe piață un browser de tip open source. În aprile 2010 Firefox avea o cotă de piață de 25 %. Apple Safari este browserul principal folosit în dispozitivele firmei Apple, și avea o piață de sub 5 % în aprilie 2010. Cel mai nou participant pe piața browserelor este Google Chrome, cu o piață de 7 % în aprilie 2010.
Aşa cum se poate observa în graficele de mai jos, Mozilla Firefox este în cădere liberă. Mulţi ani Firefox a dus o luptă continuă cu Internet Explorer, dorind să depăşească browserul Microsoft. Acum însă el a şi pierdut poziţia a doua la nivel mondial fiind devansat în ultima lună de către Google Chrome.

Într-un articol, irlandezii de la StatCounter susţin că browserul Chrome a trecut deja peste Firefox în topul mondial al browserelor web. Dupa cum se poate observa, în luna noiembrie, cota de piaţă a Chrome a ajuns la 25,7%, aproximativ dublu faţă de aceeaşi lună a anului trecut, Firefox are o 25,2%, în timp ce Internet Explorer a scăzut de la 48,2% la 40,6%, potrivit datelor StatCounter, citate de Reuters. Statistica StatCounter se bazează pe date agregate de la peste trei milioane de site-uri web, cu o mostră de peste 15 miliarde de pagini vizualizate pe lună.

Acum apare următoarea întrebare: Cum a reuşit Chrome să ajungă pe locul al doilea?
Dacă este să privim modul în care Mozila Firefox a început să piardă din utilizatorii, putem înţelege strategia folosită de Chrome. Utilizatorii au dorit şi ales un browser mult mai rapid, nevoie satisfăcută de Chrome. Google Chrome a ştiut unde să ţintească pentru a-şi atrage utilizatorii. Să nu uitam si faptul că Chrome lansează o versiune nouă cel puţin o dată la câteva săptămâni!!!! Să nu uităm că Firefox consumă nu pic mai mult din resurse...şi aşa ajungem să înţelegem alegerile făcute!

În susţinerea celor spuse anterior, prezint un grafic din care reiese faptul că întradevăr Chrome este mai rapid decât Firefox. O observaţie: timpul este măsurat în milisecunde!
Deşi majoritatea utilizatorilor de Firefox migrează acum către Chrome, considerat a fi cel mai rapid browser de internet... Firefox rămâne încă preferatul meu!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu