miercuri, 14 decembrie 2011

BI 1.0 vs. BI 2.0

La început tehnologia Business Inteligence era îndreptată spre metodologia şi utlizarea celor mai bune practici pentru accesarea datelor şi utilizarea acestora care duceau la întelegerea afacerilor. Tehnologia BI era utilizată în special de departamentul IT aşa că ceilalţi utilizatori nu aveau accesul şi controlul necesar pentru a lua decizii eficiente. Varianta BI 1.0 era foarte inflexibilă şi puţin interactivă.

Tendinţa actuală este de a aborda aceste probleme prin creşterea capacităţilor oferite de o solutie BI, aducând noutate, colaborare între departamentele unei comapanii, toate acestea prin intermediul browser-ului web care ajută utilizatorii la luarea deciziilor corecte pentru afacerile lor. Soluţiile oferite de BI 2.0 sunt simple de utilizat şi oferă acces diferitelor departamente pentru atingerea scopurilor, obiectivelor:

Unii autori descriu BI 2.0 folosind următorii termeni:
- alerte şi notificări proactive
- acces instantaneu la informaţii
- analize avansate
- integrare pentru întreprinderi
- portale de integrare
- BI Mobile: acces la date de oriunde şi oricând
- vizualizare îmbunătăţită, interfeţele îmbogăţite
- BI ca un serviciu (SOA ÅŸi SaaS)
- analize „in-memory”
- open source BI

Avantaje BI 2.0:

  • InterfeÅ£e extreme de intuitive, care descriu modelele cognitive ale utilizatorilor, modelele de date ale aplicaÅ£iilor, deoarece acestea sunt axate pe experienÅ£a utilizatorului, nu pe date.
  • Abilitatea de a crea rapoarte interactive care răspund cerinÅ£elor utilizatorilor
  • AplicaÅ£iile BI 2.0 economisesc foarte mult timp pentru redarea informaÅ£iilor

Cele mai interesante aspecte ale tehnologiei BI 2.0 se situează între nevoile pentru creativitate şi nevoile pentru control. BI 2.0 se aşteaptă să furnizeze date care urmează să fie în timp real şi în cazul în care multe date pot fi dinamice şi pot proveni din surse de date eterogene , putându-se realiza interogări complexe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu