joi, 8 decembrie 2011

Confidentialitatea pe Facebook


In general atunci cand ne facem un cont pe un site de socializare, primul lucru la care ne gandim este confidentialitatea. Imi amintesc ca atunci cand mi-am facut contul pe Facebook, dupa ce mi-am pus poza de profil, imediat am setat optiunile pentru confidentialitate. Aceste optiuni sunt foarte importante deoarece ne ofera siguranta, ne simtim protejati in lumea virtuala.
Una dintre cele mai importante optiuni de confidentialitate este partajarea continutului pe FB, aceste continuturi poti sa le partajezi cu toata lumea, cu prietenii prietenilor sau doar cu prietenii tai. La aceasta se mai adauga si posibilitatea de a-ti crea liste de prieteni (prieteni apropiati, parteneri de afaceri). De asemeanea informatiilor poti partaja si nominal, doar unei singure persoane sau chiar mai multe. Cand vorbim despre continut vorbim si despre fotografii, si acestea pot fi partajate in functie de preferintele utilizatorului.
O alta setare ar fi partajarea informatiilor personale pe care le adaugam pe pagina personala, cum ar fi: sex, varsta, adresa, educatie, oras natal etc. Aceste informatii sunt extrem de pretioase si ar trebui facute publice cu grija, mai ales pentru ca acestea stabilesc modul in care poti fi cautat si gasit pe FB.
Aplicatiile sunt foarte utilizate pe Facbook, toti ne jucam, ne-am jucat sau am intram din greseala pe anumite aplicatii. Atunci cand le accesezi aceste aplicatii iti cer permisiunea de a avea acces la toate informatiile profilului tau. Poti sa fi de acord cu asta, sau nu, iar in cazul acesta nu ai acces la aplicatie. Facebook iti pune la dispozitie posibilitatea de a sterge si de a bloca aplicatiile pe care le-au utilizat sau le-ai accesat din greseala. Este foarte neplacut atunci cand o anumita aplicatie posteaza un anumit continut pe peretele tau, sau pe peretele prietenilor tai fara aprobarea ta...
Partajarea unor continuturi doar unui numar restrans de prieteni nu iti ofera in totalitate confidentialitate, mai ales daca prietenii carora le impartasesti un lucru, au setarile de confidentialitate destul de „relaxate”. Facebook ofera posibilitatea utilizatorilor de a partaja si informatiile care pot fi accesibile prin intermediul prietenilor.  
Toate aceste setari de confidentialitate ar fi in zadar fara securitate. Cu totii am auzit de hackeri si de abilitatea lor de „sparge” orice, sau aplicatii precum Firesheep prin care se pot „fura informatii. Pentru acestea Facebook a introdus HTTPS support, prin care furtul de parole sau alte date este mult mai dificil.
Dupa cum am spus, este mai dificil, dar nu imposibil... De curand contul personal a fonfatorului Facebook a fost spart si au fost publicate pozele personale ale acestuia. Hacker-ul s-a folosit de o eroare din sistem care i-a prmis sa acceseze fotografiile private ale acestuia. Iar in ultima perioada toti mai multi utilizatori se plang de securitatea pe care le-o ofera Facebook. Bineinteles ca probleme de securitate au fost si vor exista mereu, nici macar cei de la NASA nu pot impiedica faptul ca exista hackeri care intra in sistem... In concluzie, chiar daca exista peste 100 de optiuni de confidentialitate, trebuie sa ai grija ce impartasesti chiar si unui numar restrans de prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu