joi, 29 decembrie 2011

BlackBerry App World



BlackBerry App World

In cele ce urmeaza ma voi adresa celor care au o pasiune pentru dezvoltare software dar si celor care le-ar place sa faca asa ceva, iar acesta ar putea fi un inceput promitator. Ideea principala a ceea ce va voi scrie in urmatoarele randuri (pentru cei ce nu au rabdarea necesara sa citeasca tot) pleaca de la crearea unei aplicatii, pasii de urmat pentru a pune aplicatia in BlackBerry App World si bineinteles, rasplata.

Mai intai trebuie sa spun ca BlackBerry App World nu trebuie interpretata ca o copie slaba a App Store, e o copie dar cu siguranta nu mai e asa de slaba, ba din contra incepe sa prinda contur din ce in ce mai bine (se pare ca schimbarile majore din acest an sunt benefice). Asta pentru ca ofera posibilitatea de a crea aplicatii in tehnologii multiple, apoi ofera unelte de conversie a aplicatiilor in kit-uri de instalare compatibile cu sistemele de operare utilizate de smartphone-urile si tabletele BlackBerry.

Tehnologiile ce sunt sustinute de cei de la BlackBerry sunt urmatoarele:

- C\C++ (C\C++ Native SDK)

- Html 5, Javascript, CSS3 (Html 5 WebWorks)

- Java (BlackBerry Java)

- Android (Java Android Runtime)

- ActionScript (ActionScript Adobe AIR)

(https://bdsc.webapps.blackberry.com/devzone/platforms)

Orice cunoscator de una din cele cinci tehnologii poate crea foarte usor aplicatii si pentru sistemele de operare mobile BlackBerry. Cand aplicatia este gata, ce mai trebuie facut este sa se adauge cate un fisier de configurare la binarele aplicatiei pentru compatibilitatea cu tool-urile de conversie BlackBerry. Dar in acelasi fisier de configurare mai trebuie adaugata o semnatura (cei de la BlackBerry ii zic ‘signing key’) (https://www.blackberry.com/SignedKeys/). Nimic mai simplu.

Aplicatia fiind gata mai trebuie creat apoi un cont pentru a o putea posta si pentru a incasa eventual si venituri (asta daca aplicatia nu va fi gratuita), dar pentru a accesa aceste venituri mai trebuie insa un cont PayPal. (https://appworld.blackberry.com/isvportal/login_input.do?pageId=0)

Este un motiv destul de bun pentru un necunoscator sa inceapa sa faca aplicatii bazate pe una din cele cinci tehnologii, ganditi-va doar la ce castiguri v-ati putea astepta pentru o aplicatie creata cu un scop anume, si apoi la avantajul de a avea aceeasi aplicatie pe toate terminalele BlackBerry, un castig aditional.

Ba mai mult, cei ce se pricep mai mult pe partea de design pot crea teme pentru smartphone-urile si tablete BlackBerry.

PS: In aceste piete de aplicatii mobile de regula cele care au avut succes au fost cele bazate pe idei autentice.

Mult spor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu