joi, 8 decembrie 2011

Statistici Wordpress

Dacă vă aduceţi aminte am început prin prezentarea celor două platforme Joomla! şi Wordpress, însă am omis un mic amănunt important, şi anume acela de a vă explica ce înseamnă defapt un blog.
Cuvântul provine de la expresia din limba engleză „web blog” = „jurnal pe Internet”, o publicaţie web sau un text scris ce conţine articole, ce au de obicei un caracter personal.
Acest termen a fost instituit de către bloggerul american Jorn Barger în 17.12.1997.
Forma scurtă a cuvântului a fost adoptată de Peter Merholz care dintr-o glumă a împărţit acest cuvânt în „we blog” şi pe care la postat în 05.1999 pe meniul lateral al propriului său blog. Actualizarea blogurilor constă în adăugarea de texte noi. Acestea fiind afişate în ordine cronologică, cele mai noi apărând imediat la vedere.
Astăzi blogurile nu mai trebuie actualizate manual, deoarece au apărut metode şi programe care să automatizeze acest proces. Mulţimea de bloguri şi autori acestora poartă denumirea de blogosferă.
Avem şi noi o aşa numită blogosferă românească ce cuprinde totalitatea blogurilor scrise în limba română din toate domeniile: design, informatică, ştiri, personale etc. Un număr semnificativ de bloguri româneşti sunt indexate la zelist.ro.
Zelist este o unealtă care măsoară blog awareness-ul, adică arată cât de vizibil este un anumit blog în blogosferă. Utilizatorii au oportunitatea de a vedea atât blogurile care au link către un blog dat cât şi algoritmul de calculare a topului, astfel se poate mult mai uşor face verificări acolo unde este nevoie. Accesând zelist.ro am remarcat că starea Blogosferei în perioada 14-20.11.2011 a înregistrat o scădere faţă de cea din. din 8-13.11.2011.
Zelist a încheiat în data de 06.2011 un parteneriat cu Trafic. ro.

Trafic.ro este un site românesc care a luat naştere în 2000, aparţine companiei Netbridge Services, un site dedicat monitorizii traficului altor site-uri. Încă de pe 23.01.2009 oricine îşi poate înregistra propiul website în vederea monitorizării contra sumei de 19 euro anual per site. Pe pieţele din afara României acest site este cunoscut sub numele de „traceics”, respectiv „hitrang”.
O primă regulă care ar trebui să o aibă în vedere un blogger este să ştie pentru ce face blogging. Dacă vrei să realizezi un blog trebuie creat în aşa fel ca la sfârşit să obţii un beneficiu. Pentru aceasta trebuie ca înainte să iei în calcul mai multe lucruri, să pui în balanţă avantajele şi dezavantajele acestuia, să-ţi pui unele întrebări la care să obţii şi răspunsuri, de ex: Cum voi realiza şi îmbunătăţi platforma astfel încât să obţin un număr mare de vizitatori? Câţi bani sunt dispus să investesc pentru optimizarea, actualizarea platformei? etc.
După cum deja v-am mai spus este foarte important ce plugin-uri instalăm deoarece acestea consumă memoria ram, încarcă bazele de date mysql şi pot provoca stricăciuni în cazul în care nu sunt compatibile cu varianta de Wordpress.

Plugin-urile care se recomandă a fi instalate sunt cele dedicate SEO, cele pentru integrare social media (butoane Facebook, Twitter), câteva pentru securitate, şi încă unul care va afişa statistica în timp real este integratorul Google Analytics for Wordpress.
Mă voi opri puţin la integratorul Google Analytics for Wordpress pentru al analiza.


Google Analytics for Wordpress afişează link-urile din articole sau din comentarii pe care au dat click vizitatorii şi câte click-uri au primit fiecare, îţi afişează ce poze sau arhive au fost descărcate de pe blogul tău şi de câte ori, iar dacă ai mai mulţi autori, îţi poate afişa ce autor a beneficiat de mai multe vizualizari; îţi arată cele mai vizitate categorii de pe blog, cele mai vizitate tag-uri şi cei mai vizitaţi ani, în funcţie de data la care au fost scrise articolele încă vizitate. Pentru a vedea statistici amănunţite poţi folosi Custom Post Type.
Un alt plugin care va afişa statistica în timp real este Count Per Day care colectează toate datele despre site-ul tău şi le va afişa în Dashbordul blogului tău. De asemenea în tabloul de comanda se poate vedea câte persoane sunt online şi din ce ţară provin.
După părerea mea cred că Google Analytics for Wordpress oferă evident cele mai bune statistici privind vizitatorii şi vizitele acestora, însă pentru unii acesta este considerat un plugin prea complex. Cu siguranţă pe lângă aceste două plugin-uri există şi încă vor mai apărea şi altele noi, deci acum va rămâne, iar la aprecierea dumneavoastră care dintre aceste plugin-uri le veţi adapta pentru ca platforma dumneavoastră să fie mai eficientă.

În încheiere voi prezenta câteva întrebări pentru cultură generală.

Ştiaţi că:

- peste 319 milioane de oamenii vizionează mai mult de 2.5 miliarde de pagini pe Wordpress.com, pe fiecare lună ? http://en.wordpress.com/stats/traffic/.

- utilizatorii Wordpress. com produc în jur de 500.000 de postări noi şi 400.000 de comentarii noi într-o zi obişnuită http://en.wordpress.com/stats/posting/

- Wordpress-ul găzduişte bloguri scrise în mai mult de 120 limbi?
Câteva detaliile pentru primele 10 limbi:
- accesând link-ul veţi putea afla cine publică pe Wordpress.com?























































































































































































































































































































































































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu