miercuri, 14 decembrie 2011

Zettabytes in “cloud”


Zettabyte este o unitate de stocare a informatiei, egala cu 1021 bytes. Pana in 2011 nici un sistem de stocare nu a atins un zettabyte de informatii. Este de asteptat ca pana in  2015 traficul de date in “cloud” sa creasca de 12 ori mai mult fata de 2010. Chiar si asa, cea mai mare parte a datelor  va fi stocata in mod traditional. 
 
Dupa prognozele firmei Cisco (Cisco Global Cloud Index) pana in 2015 traficul de date in toata lumea va ajunge la un numar de 4,8 zettabytes (kilo, mega, giga, tera, peta, exa, zetta-multiplicator de 1024). Cercetarea se concentreaza asupra tendintei de crestere a traficului centrelor de date in “cloud”. S-a aratat ca in 2010, 89% din informatii au fost stocate traditional, iar 11% din informatii au fost stocate in “cloud”. In 2015 traficul de date stocate in “cloud” va prezenta un procent de 33% din total, ceea ce inseamna o crestere de 12 ori mai mare  fata de 2010 (informatiile vor atinge marimea de 1,6 zettabytes – aproximativ 5,000,000,000 de ore de conferinte web de afaceri )
Care este diferenta dintre un centru de baza de date traditionala si un centru de baza de date in „cloud”? Centrul de baze de date in „cloud” are caracteristicile principale: virtualizare, servicii inovatoare, retele flexibile.Impactul asupra business-lui este acela ca prin utilizarea centrelor de date „cloud” se poate  realiza o reducere cu pana la 50%  a costurilor.
In ce masura este pregatita lumea pentru a utiliza serviciile „cloud”, acest lucru depinde de trei parametri: viteza de download si upload, viteza de incarcare a site-lui/de conectare la internet si de internet broadband. Desi in unele tari (Coreea de Sud, Japonia, Danemarca) acesti parametri au valori bune, studiul a constatat ca si in aceste tari sunt mai mult folosite aplicatiile „cloud” inferioare si de nivel mediu. (social networking, conferinte web, HD video stream). Cu toate acestea nici o regiune nu poate folosi/sprijini pe deplin aplicatii „cloud” de nivel superior. (videoconferinta HD, aplicatii avansate de jocuri). Eu cred ca momentan lumea nu este pregatita, nu are tehnologia necesara pentru a exploata noutatile "cloud" de nivel superior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu