Cercetarea dezvaluie ca social media cunoaste tot mai multe crize. 90% dintre companiile dezvoltate si-ar dori ca angajatii lor sa fie capabili sa le reprezinte in social media, in timp ce doar 55% dintre intreprinderile mijlocii isi doresc acest lucru.
Sursa: Altimeter Group: “Disponibilitatea afacerilor sociale: Cum se pregatesc intern companiile dezvoltate?” , 31 august 2011
Pentru a cunoaste succesul, intrprinderile trebuie sa urce pe Ierarhia Nevoilor Sociale de Afaceri. Pentru a se construi piramida, companiile trebuie sa indeplineasca cerintele ce se regasesc atat la baza piramidei, cat si la fiecare nivel al piramidei pana in varful acesteia. Iata etapele pe care le-au luat in considerare pentru indeplinirea structurii de mai sus:
1.Infiintare: dezvoltarea unui plan de afaceri;
2.Siguranta: intocmirea unei echipe si formarea acesteia pentru a face fata situatiilor de criza;
3.Formarea: accesul concomitent la informatii de catre toate filialele unei intreprinderi cu scopul de a evita dublarea activitatilor si de a se imbunatati coordonarea;
4.Activarea: acordarea filialelor unei societati, suportul necesar pentru a fi indeplinite obiectivele;
5.Cunoasterea rationala: imbinarea raspunsului de pe piata in timp real in planificare si in procesele de afaceri.
Ca sa intelegem mai bine cum entitatile economice pot pune bazele unei astfel de ierarhii o sa prezint urmatoarele exemple, pe care le-am regasit in cercetare.
Dell a infiintat un program: “Social Media si Comunitatea” (SMaC), pentru a forma partile interesate interne. In scopul acesta a creat o universitate social media , iar in 9 saptamani, 1500 de angajati au fost formati pe subiecte cum ar fi guvernarea sau politica. Dupa parerea mea aceste program ar trebui adoptat de cat mai multe companii de pretutindeni, cat si din Romania. Programul infiintat de Dell corespunde cerintelor primului nivel al piramidei.
O alta companie ce se mai incadreaza in structura piramidei ar mai fi Ford, caracterizandu-se prin consistenta, informatii nu atat de autentice si printr-un department ce manevreaza toate actiunile celorlalte departamente. In schimb, in cadrul “Red Cross” este adoptata metoda denumita Hub and Spoke, caracterizata de un singur hub ce stabileste regulile si metodele, iar HP utilizeaza metoda Multiple Hub and Spoke sau “Dandelion” care adopta acelasi procedeu ca metoda Hub and Spoke insa in interiorul a mai multor filiale si branduri.
De asemenea am mai aflat ca marimea medie a unei echipe corporative social media este de preferat sa fie 11. Echipa ar putea fi constituita din strategi corporativi sociali, manageri social media, manageri ai comunitatii, analisti sociali sau dezvoltatori web.
56% dintre companiile dezvoltate ar fi de accord ca strategia de social media sa fie inglobata in toate departamentele entitatii (vanzari, marketing, productie).
Tot din raport am mai putut afla de la reprezentantii hotelurilor all seasons respondenti ca acestea detin sute de conturi inividuale pe Facebook sau Twitter atat global cat si local, atribut ce corespunde stratului al III-lea al piramidei.
Ca sa intelegem si nivelul al IV-lea al piramidei, companiile ar trebui sa adopte cele mai bune proceduri in social media pentru a fi mai aproape de success. Un model il constituie Cisco, care le-a acordat angajatilor din interiorul companiei hub-uri self-serve pentru a-i ajuta sa descarce resursele materiale de care au nevoie, sa se familiarizeze cu politica firmei, sa ia parte la evenimente si intalniri si sa participle la discutiile de pe forum-uri.
Pentru a atinge si ultimul nivel al piramidei, companiile ar trebui sa integreze informatiile sociale in baza de date a clientilor, lucru ce se intampla doar la nivelul celor mai avansate societati. Spre exemplu Starbucks invata despre clientii online in-store, oferind diverse reduceri.
P&G reuseste sa-si dezvolte activitatea prin determinarea utilizatorilor sa devina partenerii companiei si sa sugereze solutii despre ambalaj, design, distributie, sau modele de marketing prin “connect+ develop”.
In concluzie, cu cat o companie reuseste sa distruga barierele ce constituie un obstacol in abordarea potentialilor clienti si cu cat va fi capabila sa se apropie mai mult de acestia si va sti sa-si construiasca o infrastructura accesibila va cunoaste calea catre success.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu