joi, 8 decembrie 2011

Ce este Windows Azure?

Windows Azure pare a fi genul de lucru despre care parcă toată lumea a auzit dar nimeni nu știe exact ce e. Unii zic ca ar fi un fel de ”hosting inteligent” care te-ar tarifa în funcție de resursele folosite, alții ca ar fi un nou mediu de dezvoltare, cu IDE, SDK și tot tacâmul, alții că e un ”cloud OS” misterios.

Cum nu știu mare lucru despre Azure, voi încerca, postare cu postare, să înlătur ceața din jurul norului, și să ajung la o înțelegere a acestei game de servicii relativ nouă de la bătrânul Microsoft.


După cum sugerează videoclipul, Azure este un PaaS, o platformă de servicii ce permite crearea, găzduirea și scalarea de aplicații web. În alte cuvinte, Azure este un ”mediu” ce permite dezvoltatorilor de soft să creeze aplicații ce rulează oriunde, fără a avea grijă (sau habar) de specificațiile hardware necesare, de performanță, overload etc, abstractizând resursele.

Pentru a atinge acest obiectiv, Azure este structurat pe 3 nivele:
  • Pânza. Da, știu, sună ciudat tradus, însă ”The fabric” este o țesătură de servere de-a lungul căreia este distribuită sarcina de lucru. Mai mult, distribuția mașinilor în sine în diferite puncte pe glob sporește performanța.
  • Magazia. Nimic altceva decât bazele de date structurate puse la dispoziția utilizatorilor pentru găzduire de informație. De menționat este că sunt permise și BLOB-uri.
  • Sculele. Prin această originală metaforă mă refer la interfața de programare (API) și kit-ul (SDK) corespunzător. IDE e Visual Studio cu niște add-on-uri pentru deployment facil. Aparent, n-ar fi nimic de speriat pentru dot net-iști.
Cu toate acestea treaba nu se termină odată cu un build fără erori. Deși scutit de interacțiunea cu hardware-ul, developer-ul trebuie să-și monitorizeze aplicația, să previzioneze și să administreze workload-ul și, nu în ultimul rând, să se ocupe de securitate și back-up, totul la îndemână într-un panou de control.

E clar că, printre altele, principalele avantaje aduse de Azure sunt mutarea camerei serverelor ”dincolo de nori” și lăsarea administratorilor de rețea fără loc de muncă. Dar Microsoft nu a inventat roata. Aflăm în post-ul următor unde a ajuns PaaS astăzi și care sunt greii deja existenți pe piață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu