joi, 8 decembrie 2011

Ecranul tabletei PlayBook de la BlackBerry ~ utilizare si caracteristici

Ecranul de 7 inch al tabletei PlayBook BlackBerry este remarcabil de clar si luminos. Rama din jurul ecranului arata destul de "inofensiva", ca o rama foto. Cu toate acestea, este prevazuta cu senzori sensibili la atingere: aveti posibilitatea de a minimiza o aplicatie prin derularea ramei de jos. In directiile dreapta-stanga se poate derula pentru a vedea aplicatiile deschise si pentru a comuta de la una la alta, iar deruland din partea superioara a ecranului, se pot vizualiza setarile pentru fiecare aplicatie.
Nu incape nicio indoiala ca ecranul touchscreen WSVGA, de 1200x600, este o minunatie. Acesta rivalizeaza cu iPad 2, de la Apple. Este clar si luminos, receptiv si plin de culoare. Intr-o comparatie side-by-side, realizata intre tableta PlayBook, Xoom de la Motorola si iPad de la Apple, s-a constatat faptul ca ecranul este vizibil mai clar la PlayBook, datorita dimensiunii mai mici si de inalta rezolutie. Exista, insa un dezavantaj, in sensul ca nu este suficient spatiu pentru afisarea aplicatiilor complete. In cazul in care PlayBook ar fi putut suporta o aplicatie de urmarire a zborurilor aeriene, ecranul de 7 inch ar fi prea mic daca ati dori sa cititi informatiile pentru biletele de avion pe o parte si sa vizualizati harta in cealalta.

UTILITATEA ECRANULUI

PlayBook utilizeaza o interfata inteligenta - la fel cum sunt si cele oferite de concurenti (Xoom si iPad), bazata pe glisare manuala si logica. Glisati pentru a misca ecranul, apasati pictogramele aplicatiilor pentru a le porni, raspanditi degetele in afara pentru a le mari si "ciupiti" ecranul pentru a le micsora. In general, interfata QNX este usor de invatat si folosit.
Una dintre cele mai enigmatice erori in gradul de utilizare este legata de BlackBerry Bridge. Ideea este ca PlayBook se poate conecta la telefonul BlackBerry prin bluetooth, de la aproximativ 200 metri distanta. Dupa ce se initiaza conexiunea, pot fi vizualizate contactele din agenda telefonului, aplicatiile si notele deschise si se poate verifica e-mailul. Rationamentul pe care se bazeaza acest lucru este sunetul: inseamna un dispozitiv mai putin de gestionat din domeniul IT.


E-mailul si contactele din agenda telefonica sunt protejate, deoarece acestea nu sunt deloc memorate in tableta. Consumatorii pot utiliza in continuare browser-ul de e-mail. RIM include iconite utile, care se leaga de aceste servicii. Problema este ca nu toata lumea are un telefon BlackBerry sau s-ar putea sa nu il aiba in acel moment. Este, de asemenea, greu de accesat de catre utilizatorii non-tehnici. Nu se stie inca nici daca este chiar atat de sigur pe cat pare. Odata ce va conectati la telefon si deschideti un e-mail, aveti posibilitatea sa copiati e-mailul sau sa il salvati pe tableta.


Aplicatiile Bridge au, de asemenea, tendinta de a functiona greoi. In timp ce toate celelalte aplicatii s-au deschis aproape instantaneu, e-mailul a avut nevoie de cel putin 3 secunde pentru a se deschide, indiferent cate aplicatii erau deja pornite.


O alta problema in gradul de utilizare este aceea ca nu exista un buton de 'Home'. In schimb, trebuie sa glisati pentru a vedea aplicatiile intr-o lista, iar aplicatiile care sunt deja in derulare, apar intr-o fereastra.


Durata de functionare a tabletei PlayBook nu se prea aliniaza la standardele stabilite. Poti asculta muzica si vizualiza clipuri in mod continuu, timp de numai 6 ore. Cu toate acestea, pentru utilizarea uzuala, cum ar fi verificarea e-mailului si navigarea pe internet, bateria PlayBook-ului dureaza aproximativ 9 ore la o incarcare completa.


In concluzie, PlayBook-ul de la BlackBerry se afla pe locul al II-lea dupa iPad-ul celor de la Apple, in ceea ce priveste numarul de utilizatori si disponibilitatea aplicatiilor pe tableta, insa cu putin efort ar putea sa-si depaseasca adversarul, datorita usurintei de utilizare, rapiditatii deschiderii aplicatiilor si posibilitatii utilizarii simultane a acestora.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu