miercuri, 9 noiembrie 2011

Business Intelligence – Solutie pentru companii


La întrebarea: Ce soluţie informatică aleg pentru afacera mea? Raspunsul poate fi Business Intelligence ... Pe piaţă există numeroase soluţii de Business Intelligence atât opensource (SpagoBI, Pentaho, Jaspersoft) dar şi comerciale (Business Objects, Qlikview, Cognos) care pot ajuta la luarea celor mai bune decizii în managementul relaţiilor cu clienţii şi furnizorii sau în procesele de achiziţii sau vânzări.

Dar ce este Business Intelligence? Raspunsul este simplu: Business Intelligence este un ansamblu de activitati care ajuta la identificarea, extragerea si analizarea datelor privind procesele de achiziţii, vânzări. Soluţii de Business Intelligence existente pe piaţă oferă următoarele module: raportare, tehnologia OLAP - Online Analitical Processing - (reprezentată prin cuburile OLAP), tablouri de bord (dashbords, scorecards), data mining.

În funcţie de posibilităţile financiare şi de bugetul alocat de companiile naţionale sau multinaţionale, întreprinderile mici si mijloci pentru departamentul de IT, acestea se pot orienta spre o soluţie de Business Intelligence comercială sau opensource.

Aplicaţiile de tip Business Intelligence au rolul de a analiza procesele de afaceri şi de a transforma aceste procese în informaţii pe baza cărora managerii companiilor să înţeleagă fluxul din spatele afaceriilor, să optimizeze şi să îmbunătăţească aceste procese. Este foarte important ca soluţiile de Business Intelligence să ajute la identificarea problemelor care afectează producţia, costurile, veniturile sau achiziţiile.

Impactul tehnologiei Business Intelligence într-o companie este foarte mare şi este simţită în toate aspectele afacerii: această tehnologie, prin preluarea datelor de la clienţi, parteneri, angajaţi, departamente, reprezintă soluţia informatică care face diferenţa între reacţia la probleme şi oportunităţile care apar, cât şi diferenţa între presupuneri şi decizii luate pe baza aspectelor esenţiale din interiorul unei firme.

Accesul în tip real la informaţii este foarte important. Utilizarea unei platforme de Business Intelligence ajută companiile la reducerea costurilor, identificarea oportunităţilor de vânzare şi marketing, dar cea mai importantă facilitate este creşterea veniturilor. Pentru majoritatea companiilor accesul in timp real la date face diferenţa între a câştiga sau a pierde unul sau mai mulţi clienţi, companiile nu pot risca alegând soluţii informatice improvizate.

Atunci când se doreşte utilizarea unei soluţii de Business Inteligence este necesar ca managerii să stabilescă clar şi precis obiectivele pe care doresc să le atingă prin utilizarea acestei tehnologii. Soluţiile de Business Intelligence reprezintă o risipă de bani pentru o companie dacă aceste obiective nu sunt fixate.

Business Intelligence poate fi definit ca o îmbinare între modelul de afacere, managementul companiei şi tehnologia informaţiei, toate aceste trei elemente cu obiective bine fixate ajută la integrarea uşoară a acestei soluţii informatice, aşa cum poate fi observat şi în figura de mai jos:








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu