Au trecut vremurile in care oamenii bateau drumurile toata ziua pentru a-si cauta lucrurile de care au nevoie in diferite magazine, pentru a le gasi pe cele care li se potrivesc dar in acelasi timp si alternative la lucrurile scumpe. O mare bataie de cap, daca stai sa iei in considerare faptul ca depinde si de zona tarii in care locuiesti; foarte multa lume a vizitat nu numai un oras in afara de cel in care locuiau, dar chiar si alte tari pentru a-si achizitiona produse mult mai ieftine.
In ziua de astazi nu mai este nevoie sa cheltui si bani pe transport pana la magazine , sa pierzi si timp si dispozitie datorita “www”-ului. Desi suntem pe ultimul loc in Uniunea Europeana privind cumparaturile online, Eurostat arata ca aproximativ 10% dintre romani fac shopping virtual.
Foarte multe magazine fizice detin si siteuri proprii pentru shopping online (luam exemplul lantului de magazine “MINIPRIX” care in afara de magazinele fizice din tara detine site-ul www.miniprix.ro unde consumatorii se pot loga pentru a cumpara direct de pe site) dar in ultimul timp s-au dezvoltat foarte multe magazine care sunt numai virtuale (un exemplu de astfel de magazin este http://www.mypc.ro). Consumatorii care fac shopping virtual achizitioneaza electronice, electrocasnice, imbracaminte/incaltaminte , produse alimentare si multe altele.
Cumparatorii au diferite avantaje de care acestia profita din plin.
• Un prim avantaj ar fi acela de o piata mult mai larga in care produsele sunt foarte variate iar sansa de a-ti gasi ce ti se potriveste cel mai bine este foarte mare.
• Un alt avantaj ar fi acela ca fiind magazine virtuale, acestea din urma nu sunt nevoite sa plateasca costurile unui magazine fizic (cum ar fi chiria, costuri cu utilitatile) asta inducand la un pret mai mic practicat ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru consumator.
• Un alt avantaj ar fi acela ca oamenii nu trebuie sa se deplasese in alte tari pentru a cumpara de la diverse firme atunci cand firmele respective detin site de cumparaturi online. Un astfel de exemplu ar fi www.asos.com – Site de haine englezesti.
Bineinteles ca acesti au si dezavantaje in ceea ce priveste shopping-ul online si majoritatea care nu fac shopping online se tem de lucruri cum ar fi:
• Cumparaturile nu sunt palpabile – acestia nu pot fi acolo pentru a simti, mirosi , pipai produsele
• Acestia sunt nevoiti sa plateasca o taxa de livrare daca produsele nu sunt livrate din acelasi oras
• Neincrederea in platile online; plati virtuale
In ciuda acestor dezavantaje, ne bucuram din plin de posibilitatea de a face shopping online. Desi romanii nu si-au facut un obicei din cumparaturile online, magazinele virtuale incep sa castige din ce in ce mai multi jucatori de partea lor. Spre exemplu magazinul de electronice si electrocasince “Flamingo” a avut cresteri de pana la 100% lunar datorita magazinului online pe care acestia il detin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu