Tehnologia taiwaneza profita de pe urma revolutiei cartilor electronice, iar principalul beneficiar este compania Prime View International.
Succesul celui mai popular cititor electronic de pe amazon.com, Kindle, si numarul tot mai mare de rivali inca se simte in Taiwan. Cititorul electronic (e-reader), cu o piata de 2 miliarde de dolari in 2010 a devenit repede o industrie galopanta pentru economia Taiwanului, care tinteste sa produca cca. 80% din componentele pentru cititoarele electronice pana in 2013, si asta datorita revolutiei din industria de e-reading.
Dispozitivul cu cel mai mare succes in industrie a fost cel al Prime View International, care s-a reinventat la aproape doua decenii de la infiintarea ca producator de ecrane subtiri pentru primele incercari de e-readere. Preluarea integrala de catre Prime View a E Ink Corp din SUA, in decembrie 2009, i-a intarit aceteia statutul de cel mai mare furnizor de ecrane de e-readere. Cu toate acestea, compania se confrunta in prezent cu o competitie acerba din partea firmelor nationale de hardware mai mari, mai ales a rivalului AU Optronics care controleaza inventatorul cernelii electronice (e-ink) Sipix Imagining din SUA. Guvernul taiwanez incearca sa sustina toate aceste companii; sperand sa ridice valoarea totala a industriei de e-readind la peste 3 miliarde de dolari in 2013, planifica sa deschida sucursale care sa aduca un profit de 67 milioane de dolari in urmatorii trei ani de la furnizorii de hardware si software ai insulei, inclusiv de la edituri.
Cu preturi de download de aproape 10 dolari pe carte, Amazon a anuntat vanzarea mai multor carti electronice decat a celor pe hartie pentru prima data in decembrie 2009. “Cititorul de carti electronice a devenit un substitut al cartilor reale. Nu este o jucarie care va disparea in doi ani” afirma Chun-Lin, un analist de la JP Morgan Securities. La randul lui, presedintele Prime View, Scott Liu, stie ca are un castigator: “Trebuie s-o spun, acesta este viitorul”.
Aproape toate aparatele portabile digitale pot sa functioneze ca o biblioteca, dar prime View si producatorii acestor aparate cred ca cititoarele lor vor rezista. Microcapsulele din e-ink sunt ca “hartia adevarata” care nu consuma energie cand se citeste (este nevoie de energie numai cand se “intorc” paginile sau cand sunt updatate imaginile) si nu folosesc lumina, fiind bune pentru ochi si citire indelungata. Daca acest “pariu” tine, iar cartile electronice vor continua sa aiba acelasi succes si pe viitor, furnizand “materie prima” industriei de e-reading, Prime View si Taiwan si-au asigurat un loc confortabil pe piata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu