miercuri, 16 noiembrie 2011

Business Intelligence Mobile

Marile companii producătoare de aplicaţii Business Intelligence opensource sau comerciale (Pentaho, Spago, Business Objects, JasperSoft, Microstrategy) au observat lipsa de timp de care dau managerii când vine vorba de procesul decizional, de aceea şi-au îndreptat atenţia spre aplicaţiile destinate pentru telefoanele mobile, ipad-uri.

Toţi suntem preocupaţi să utilizăm internetul, mai nou de pe telefonul mobil … de ce nu ne putem conduce afacerile în acest mod?, aceasta este şi ideea la care s-au gândit firmele producătoare de aplicaţii de Business Intelligence. Cu ajutorul telefonului mobil (smartphones) sau prin intermediul ipad-urilor managerii companiilor pot verifica evoluţia vânzărilor sau a veniturilor prin utilizarea de rapoarte clasice dar şi cuburi OLAP, dashbord-uri sau scorecard-uri.

Aplicaţiile pentru Business Intelligence Mobile sunt disponibile pentru o gamă variantă de platforme: Apple, Android, şi asigură o conexiune cu serverele de baze de date pentru a avea acces în siguranţă la informaţiile dorite. Facilităţi oferite:

  • Autentificare pentru utilizatorul care foloseşte aplicaţia;
  • În funţie de rolul utilizatorului, acesta are acces la documente(rapoarte, cuburi, dashborduri) pe care le poate descărca deasemenea;
  • Actualizarea datelor la cerere;
  • Verificarea automată şi periodic pentru a identifica posibilele notificări asupra evoluţiei diverşilor indicatori de calcul al performanţei companiei.

Aceasta tehnologie nu numai că sprijină analiza a datelor proprii, oricând şi oriunde, dar oferă, de asemenea in timp real funcţionalităţile BI.Telefoanele de tip: Blackberry, smartphone sau Iphone, au facilitatea care ajută managerii să lucreze de oriunde şi oricând. Cu o conexiune la internet aplicaţiile de Business Intelligence pe dispozitivele mobile reprezintă un progres al tehnologiei din momentul de faţă. Acest progres în domeniul hardware şi software oferă un nou mod de prezentare a informaţiilor. Firmele concurente oferă oportunităţi extraordinare pentru modul în care afacerile pot fi conduse fără a depinde de calculator.

Principala preocupare a acestei tehnologii este securitatea, dacă aplicaţiile nu sunt proiectate corect are loc un impact negativ din partea clienţiilor pentru aplicaţiile de acest tip. BI mobile încearcă să ofere acelaşi nivel de securitate ca şi aplicaţiile de BI tradiţionale.

Proiectarea aplicaţiilor BI pentru telefoanele mobile este foarte diferită de aplicaţiile tradiţionale de BI în sensul că trebuie luat în considerare modul de afişare al rapoartelor, dashbord-urilor pentru telefone mobile precum iPhone sau BlackBerry.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu