duminică, 27 noiembrie 2011

Functii speciale ale motorului de cautare Google

Cautare imagini (BETA)

Cautarea imaginilor cu Google este cea mai cuprinzatoare din web, avand mai mult de 250 de milioane de imagini indexate si disponibile pentru vizualizare.

Traducere pagina

Google sparge bariera limbajelor cu o noua functie de traducere (BETA). Folosind tehnologia de traducere a calculatorului, Google permite acum vorbitorilor de limba engleza sa acceseze o varietate de pagini in alte limbi. Cu aceasta functie activata, Google traduce automat rezultatele cautarii in engleza.

Gaseste fisiere PDF

Rezulatele cautarii cu Google includ acum si fisiere Adobe Portable Document Format (PDF). Desi fisierele PDF nu sunt atat de dese cat fisierele HTML, ele contin frecvent informatii de calitate ce nu sunt disponibile in alta parte.

Pentru a indica faptul ca un anumit rezultat este un fisier PDF si nu o pagina web, [PDF] apare cu text de culoare albastra inaintea titlului. Asta va va anunta ca programul Acrobat Reader se va lansa pentru a putea vizualiza fisierul.

Cu fisierele PDF, binecunoscuta legatura "Memorate" este inlocuita cu "Versiune text". Versiunea text este o copie a documentului PDF cu toate comenzile de formatare eliminate.

Legaturi memorate

Google preia o imagine a fiecarei pagini examinate pe masura ce cauta pe web si o pastreaza in caz ca pagina originala nu este disponibila. Daca faceti clic pe legatura "Memorata", veti vedea pagina asa cum arata ea cand am indexat-o. Continutul memorat este continutul pe care Google a gasit-o drept similara cautarii.

Cand pagina memorata este afisata, va avea un antet in partea de sus a paginii ce serveste ca o nota de aducere aminte ca este o versiune memorata si nu pagina insasi. Termenii ce corespund cautarii sunt subliniati pe pagina memorata pentru a va usura cautarea si a vedea de ce este relevanta pagina.

Legatura "Memorata" va lipsi siturilor ce nu au fost indexate cat si siturilor ale caror proprietari ne-au cerut sa stergem continutul memorat.

Pagini similare

Cand facem clic pe legatura "Pagini similare" a unui rezultat al cautarii, Google automat cauta pe web dupa pagini ce sunt similare acestui rezultat.

Legatura "Pagini similare" are multe intrebuintari. Daca dorim continutul unui anumit site dar dorim mai multe informatii, aceasta legatura poate gasi site-uri ce au continut similar cu care nu suntem familiar. Daca vrem sa gasim informatii despre produse, "Pagini similare" poate gasi informatii competitive pentru pentru ca sa gasim cel mai bun pret.

Google gaseste paginile similare pentru multe milioane de pagini. In orice caz, cu cat mai complexa este o pagina, cu atat mai putine rezultate putem gasi.

“Link”

Unele cuvinte, cand sunt urmate de doua puncte (:), au un inteles aparte pentru Google. Un astfel de cuvant este operatorul 'link:'.Cautarea link: URL va rezulta o lista cu toate paginile care indica spre URL-ul mentionat. De exemplu, cautarea link:www.google.com va arata o lista cu toate paginile pe care exista o legatura spre pagina Google. Nu se poate combina o cautare link: cu o cautare obisnuita dupa un cuvant cheie.

“Site”

Si cuvantul site are o anumita semnificatie pentru Google. Pentru a cauta un anume domeniu sau site, putem sa folosim sintaxa "site:domeniuexemplu.com" in caseta de cautare Google.

“Ma simt norocos

Butonul "Ma simt norocos" aduce utilizatorul automat direct catre prima pagina pe care Google a intors-o ca rezultat al cautarii. Nu vor aparea alte rezultate deloc. O cautare "Ma simt norocos" inseamna mai putin timp pentru cautarea paginilor si mai mult timp pentru citirea lor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu