marți, 29 noiembrie 2011

Cartea tipărită vs.Cartea electonică

Cărţile au evoluat odată cu omul adaptându-se la formatul stilului acestuia de viaţă, de la papirusuri şi pene de gâscă care însoţeau caligrafia până la ultima versiune de Word. În România, la ora actuală sunt multe oraşe care nu mai au librării, biblioteci sau altele care încearcă să reziste cu greu, iar în comune şi sate această formă de retail a dispărut complet, de aceea datorită apariţiei Internetului, cărţile electonice au un potenţial imens de captare a publicului interesat de cultură, divertisment şi socializare pe teme culturale.
Concentrându-mi atenţia asupra celor două formate de carte am reuşit să fac o scurtă analiză şi să trec în revistă câteva pro/contra-uri din ambele părţi.
În urma unui sondaj realizat anul trecut, multor persoane li s-a adresat întrebarea „Ce preferi: cărţile tipărite sau cărţile electronice?”, toţi au plecat de la avantajele şi dezavantajele pe care le prezintă cele două formate şi s-a constatat că majoritatea pasionaţilor de literatură preferă mai degrabă o carte pe care o pot răsfoi, însă sunt mulţi care s-au adoptat rapid la tehnologie folosind aşa numitele ebook-uri.
Unii dintre aceştia au plecat de la ideea că un e-book nu se poate deteriora în timp şi că pot fi scutiţi de voluminozitatea cărţilor, iar alţii se axează mai mult pe cărţile tipărite, deoarece cele electronice se pot defecta repede, ajungând să se piardă cărţi valoroase.
Astfel, în ceea ce priveşte cărţile tipărite acestea sunt mai uşor de obţinut, nu obosesc aşa de mult ochii şi sunt şi ieftine, nu au nevoie de energie electrică pentru a funcţiona, însă pe de altă parte pot deveni o povară faptul că trebuie să cari cu tine două sau trei bucăţi, au nevoie de o sursă de lumină pentru a fi citite şi atunci când doreşti să îţi mai faci câteva notiţe poţi fi sigur că acestea nu vor dispărea.
În ceea ce priveşte e-book-urile sunt uşor de lecturat, cititorul având posibilitatea ca prin funcţia zoom să poată redimensiona literele, deasemenea se poate economisi atât bani cât şi timpul petrecut prin librării sau biblioteci în căutarea cărţii dorite. E-book-urile sunt portabile şi în plus poţi avea la tine o bibliotecă de buzunar numeroasă. Cărţile electonice se pot ordona şi accesa oricând, însă problema este că acestea necesită un dispozitiv de stocare scump şi energie electrică.
Cu toate acestea noile tehnologii au făcut ca multe din informaţiile şi noutăţile apărute să nu mai fie tipărite în cărţi, ci puse la dispoziţia doritorilor de lectură online, printr-o bibliotecă digitală sau sub forma cărţilor electronice, virtuale.
Pentru lecturanţi le stau la dispoziţie multe site-uri, de unde pot citi sau descărca o mulţime de cărţi online gratis, site-uri dotate cu un motor de căutare făcând mai accesibilă partea de căutare în funcţie de domeniul dorit de fiecare. E-book-urile se adresează unui public foarte larg de utilizatori ai Internetului.
Nu se poate spune că acestea au redus publicaţiile pe hârtie tradiţională, ci mai degrabă acestea au condus la promovarea imaginii autorilor mai puţin cunoscuţi, reuşind să pună la dispoziţia cititorilor operele într-un timp mult mai scurt şi să aibă o audienţă mult mai mare.  
Numărul utilizatorilor de cititoare eletronice a început să crescă vertiginos. Pe lângă funcţia principală de redare a conţinutului cărţilor acestea au şi anumite funcţii prin intermediul cărora utilizatorii se pot abona la ziarele şi revistele lor  preferate. Există numeroase tipuri de e-book-uri apărute pe piaţă. La următorul link puteţi găsi informaţiile necesare fiecărui tip în parte.


Iriver Story este primul model de ebook reader care a fost lansat oficial în România de către eMAG. În ceea ce priveşte stocarea datelor, acesta dipune de o memorie interna de 2GB în care se pot fi stocate peste 1600 de cărţi în format PDF, DOC, PPT etc., iar ecranul E-Ink imită senzaţia oferită de lectura conveţională şi foaia de hârtie. Iriver Story vă poate cuceri cu o serie de facilităţi care îl fac şi mai atrăgător. Dintre acestea pot menţiona faptul că poate fi folosit şi ca reportofon, se pot asculta melodiile preferate, fiind dotat cu boxe interne şi mufă pentru căşti. Este uşor de utilizat, astfel încât nu se mai poate pune problema întoarcerii paginii în poziţiile incomode din metrou sau alte mijloace de transport.

Amazon Kindle
Acest dispozitiv se află la cea de a doua generaţie de e-book reader şi este un produs foarte mediatizat în occident, mai ales în SUA. Cu timpul acest dispozitiv a ajuns să fie lansat şi pe piaţa românească. Kindle oferă posibilitatea de conectare wireless prin tehnologia EV-DO (Evolution Data Optimized).
După părerea mea, cărţile electronice sunt o metodă prin care literatura încearcă să supravieţuiască mai bine datorită dezvoltării tehnologice, aceasta neexcluzând-o pe cea clasică, ci mai degrabă îmbogăţind-o. E-book-urile pot fi şi unul din răspunsurile tehnologiei în protecţia mediului, stopând astfel tăierea copacilor din care se fabrică hârtie pentru cărţi.
Doresc să închei adăugând că aceste dispozitive sunt un înlocuitor excelent al cărţilor clasice, unele dintre cele  mai moderne şi inteligente. Pentru cei care călătoresc şi iubesc lectura, un astfel de dispozitiv este o alegere foarte bună. Având în faţă cele mai sus prezentate dă-mi voie să te întreb  „Preferi cărţile tipărite sau cărţile electronice?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu