joi, 17 noiembrie 2011

Batalia browserelor - Chrome vs. Firefox




Dupa cum multa lume stie, piata browsere-lor de Internet este de ceva vreme dominata de doi competitori inraiti: pe de o parte Chrome, browser-ul celor de la Google, lansat pentru prima data in 2 Septembrie 2008, ca o varianta beta pentru Microsoft Windows, prima varianta stabila a browser-ului a aparut la finalul aceluiasi an, 11 Decembrie; iar pe de alta parte Firefox, aflat in proprietatea Mozilla Corporation, prima versiune a lui a fost lansata in 9 Noiembrie 2004.


Deci avem pe de o parte un browser mai recent, dar aflat sub tutela unui gigant in materie de cam tot ce tine de servicii pentru Internet si un browser cu traditie, cu experienta si renume pentru domeniul de browsing. Sa vedem cine castiga...


Cota de piata pentru Google Chrome este in continua crestere, iar multi dintre utilizatorii Firefox renunta la acesta, pentru a folosi Chrome. Ne putem intreba de ce se intampla asta sau putem vedea exact care ar fi punctele tari si punctele slabe ale fiecaruia dintre competitori.

Avantajele Google Chrome ar fi:

  • Viteza de deschidere a aplicatiei, dar si viteza de incarcare a paginilor este foarte mare. Acesta este cu siguranta punctul forte al Chrome-ului, viteza unui browser este primul lucru pe care il cauta orice utilizator.
  • Dupa adaugarea de extensii si addon-uri browserul functioneaza in continuare la viteza mare si capacitate maxima
  • Interfata simpla, foarte "user friendly", nu este incarcat cu nimic din ce nu ar avea nevoie. Aceasta caracteristica este cu siguranta imprumutata de la motorul de cautare al companiei mama, avand aceeasi filosofie, simplitate si eficienta.

Avantajele Mozilla Firefox:

  • Orice addon aveti nevoie, este foarte usor de gasit si instalat
  • Fiind in continuare cel mai popular browser, puteti fi siguri ca orice web designer va folosi Firefox pentru a-si testa noile aplicatii web, asadar nu veti avea nicio problema in rularea oricarei pagini web
  • Este un browser open source.

Sa trecem acum si la punctele slabe ale celor doua browsere.

Pentru Firefox, printre principalele dezavantaje am putea enumera faptul ca instalarea excesiva de addon-uri duce la ingreunarea vitezei de rulare a browserului, acesta fiind un mare minus fata de Chrome, unde performantele lui nu sunt influentate de numarul de addon-uri instalate.

Celalalt punct unde Chrome prezinta un avantaj fata de Mozilla ar fi acela al designului simplist si aerisit. Petru multi impatimiti ai Internetului designul a fost o mare bila alba pentru a renunta la Firefox in favoarea Chrome.

Un punct la care putem spune ca Chrome mai are de lucrat ar fi la credibilitate din partea dezvoltatorilor de aplicatii online, sa se ajunga in punctul in care orice site nou lansat sa fie optimizat si pentru Chrome, ca si pentru Firefox.

Putem spune ca dupa enumerarea acestor detalii Chrome poate fi numit invingator la puncte. Insa aceasta este o lupta continua, cu fiecare versiune lansata fiecare dintre jucatori incearca sa-i ia fata celuilalt si viceversa.

Acum depinde de preferintele fiecaruia (bruneta sau blonda [see picture]), personal inca folosesc Firefox, desi m-am cam autoconvins cum ca Chrome ar fi mai bun prin acest post, dar inca nu am facut trecerea, ca o fi din comoditate, obisnuinta sau pur si simplu fidelitate.. asta ramane de vazut.

PS: Poate ca unii considera ca in aceasta discutie ar fi trebuit sa intre si Internet Explorer, insa acest browser care vine preinstalat cu orice Windows a devenit in ultimii ani mai mult subiect de glume de genul: "IE este un bug", nu o aplicatie sau "Prima si ultima utilizare a lui IE este pentru downloadarea Firefox".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu