miercuri, 16 noiembrie 2011

IPhone iti raspunde la dorinte!

Tehnologia evolueaza intr-un ritm incredibil, iar noul iPhone dovedeste asta din plin. Dovada in acest exemplu este aplicatia Siri, care poate fi gasita pe orice iPhone 4s si care iti ofera posibilitatea de a comunica prin viu grai cu micul tau gadget la fel ca in cazul unei fiinte umane.
Cei de la Apple au reusit sa il creeze pe Siri si sa ii ofere un statut de asistent personal caruia ii poti dicta un mesaj, ii poti spune pe cine vrei sa suni, iti aranjeaza agenda si iti aduce aminte de evenimentele importante. Daca vrei sa aflii ce mai poate face, intreaba-l.
Si aceasta nu este tot, Siri iti raspunde. De exemplu, adresandu-i intrebarea Este un restaurant bun in zona?, va cauta si iti va oferi si un raspuns. Pe scurt, porti o conversatie cu propriul iPhone.
Continuand pe ideea ca mica aplicatie este una de mare ajutor, Siri este proactiv, intreaba-l de un loc in care poti servi paste, iar el va oferi indicatii de restaurante si bistro-uri in care poti gasi meniul dorit. Daca te razgandesti si doresti un alt meniu culinar, de exemplu mancare chinezeasca, ai putea sa fii surprins ca vei fi luat la intrebari pana cand Siri va stii ce vrei cu adevarat si iti va oferi optiuni.
Stiu, suna un pic SF, dar adevarul este ca vorbim de o tehnologie care are foarte mult loc de dezvoltare, deci peste cativa ani sa nu fim surprinsi daca auzim un barbat care va cere sfaturi legate de viata amoroasa unui iPhone, iar micul asistent ii va sugera sa mai cumpere un buchet de flori din cand in cand.
Ce sa mai spunem, e un real ajutor. Cer permisiunea de a mai oferi un exemplu, spune-i lui Siri sa ii trimita un mesaj prietenei sau, cere-i lui Siri indicatii de a ajunge spre cea mai apropiata cafenea, in momentul acela, utila aplicatie va cauta aplicatia pe care o va folosi si va indeplini sarcina ceruta. Iti va oferi raspunsuri la intrebari, folosind surse precum Yelp sau WolframAlpha. In acelasi timp, folosind detaliile pe care le ai in contactele telefonului, va sti exact pe cine vrei sa suni chiar daca nu folosesti numele exact salvat in telefon. Vrei sa iti suni mama, dar in telefon este trecuta Dna Popescu, el va sti ca Dna Popescu trebuie sa primeasca un telefon de 1 Martie din partea ta. In anumite tari, Siri iti cheama si un taxi.
Ideea celor de Apple este ca Siri este seful aplicatiilor, vrei sa trimiti un e-mail, vrei sa stii ce inseamna abrevierea ADN, vrei sa asculti melodia preferata, vrei sa stii cum ajungi pe o strada mai putin circulata sau vrei sa te trezeasca dimineata, nu este nevoie decat sa ii spui ce vrei sa faca, iar Siri va seta aplicatia necesara pentru fiecare sarcina.
Exista un mic minus, care poate va fi remediat in viitor, Siri vorbeste doar engleza. Dar, daca ne gandim la globalizarea tot mai intensa, cred ca este imposibil sa nu il auzim in cativa ani pe Siri vorbind chineza, germana, franceza si poate chiar si romana. Un lucru este sigur, tehnologia avanseaza si devine din ce in ce mai amuzanta si interactiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu