joi, 24 noiembrie 2011

E-Books? Incotro se indreapta?

Domeniul bibliotecilor electronice se bucura de un succes exponential care putem spune ca se afla la inceput, numarul cartilor eletronice se mareste pe zi ce trece, la fel si producatorii de E-reader's. O disputa intre editura Hachette si Amazon a dus la retragerea vazarii de pe site a anumitor carti ale editurii, Google Books a fost dat in judecata de edituri franceze privind drepturile de publicare a cartilor in motorul de cautare, astfel s-a produs un acord intre Google si Hachette. Editura detine controlul asupra ce anume si care va fi pretul cartilor publicate, iar Google va in continuare liderul incontestabil pe aceasta nisa, pozitionandu-se si mai sus decat este.

Motorul de cautare Google este implicat puternic in poveste e-books. Afirmatia vine ca urmare a ultimelor articole aparute si anume: acordul cu o editura franceza de top, Hachette. Aceasta este a doua editura din lume si prima din Franta. Acest acord priveste transpunerea in format digital a cartilor vechi care nu vor mai fi tiparite, carti de literatura generala, carti universitare, care vor aduce castiguri pentru ambele parti, acest proiect se va finaliza in sase luni, atunci va fi momentul in care se vor vedea roadele acestei colaborari. Se asteapta ca Google sa fie propulsat in urma acestui contract si cu siguranta ca vor urma si alte edituri care vor dori o astfel de colaborare. „Este primul acord de acest fel semnat între Google şi un editor francez”...„Este un simbol important, reprezentând un flux financiar deloc neglijabil”, ...„Principalele prevederi ale acordului pot fi extinse la toţi editorii francezi care doresc să facă acelaşi lucru” a mentionat Arnaud Nourry, directorul general al Hachette Livre. La Sociéte des Gens de Lettres din Franta sfatuieste un control atent privind contractele/drepturile scriitorilor in vederea digitalizarii lucrarilor. Aspectul incurajator este faptul ca autorii vor avea acces la un public mult mai larg, unde isi pot face cunoscute operele.

Conceptul de e-books (carti electronice), este un concept care atrage pareri diferite cum ar fi faptul ca o carte trebuie sa o simti in mana in momentul in care o citesti si sa dai pagina cu pagina, dar de asemena poate atrage din punctul meu de vedere mai multi cititori. Succesul lor este garantat de faptul ca sunt mult mai ieftine decat cartile tiparite, dar acest avantaj nu se aplica si la noi in tara. De asemenea poti gasi mult mai usor orice carte iti trece prin cap. Numarul bibliotecilor electronice, site-uri in care putem gasi carti electronice pe care le putem downloada gratuit sau le putem cumpara incepe sa se mareasca considerabil in special la noi in tara




Un e-reader este un dispozitiv portabil ce permite vizualizarea cartilor electronice(e-books), ce respecta un anumit format, pe un ecran de 6 inch. nu foloseste iluminare de tip
backlight astfel ca fasciculele de lumina nu mai solicita ochii utilizatorilor, iar experienta cititului este identică cu cea a unei cărţi. Tehnologia e-ink elimină imposibilitatea de citire de pe ecran.






Top E-reader's

1. Kindle
2. Nook
3. Sony
4. Kobo
5. iRiver


Unde este Romania in acest peisaj atractiv?

La finanul anului trecut si-a facut aparitia un e-reader romananesc, Evolio a lansat EVOBOOK, primul eReader romanesc cu tehnologie e-ink.

“Piata e-readere-lor este, dupa cea a tablet PC-urilor, cea mai dinamica piata de produse electronice la nivel mondial. La nivelul anului 2014 numarul de e-readere livrate va depasi cifra de 30 milioane unitati. In Romania, anul 2010 a reprezentat inceputul timid al acestui produs, insa pentru 2011 estimam o piata de aproximativ 3 milioane de euro, urmand ca in 2013 aceasta sa
depaseasca 10 milioane de euro.” spune Liviu Nistoran, Presedinte Evolio.

Lucrurile stau foarte bine in ceea ce priveste zona ebooks si ereaders. Numarul utilizatorilor se mareste considerabil si dupa cum puteam observa, previziunile sunt promitatoare.
In ceea ce ne priveste pe noi, trebuie sa mai asteptam, poate va veni si momentul in care cartile electronice vor fi mai avantajoase decat cele tiparite, dar cu siguranta avem foarte mult de asteptat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu