miercuri, 23 noiembrie 2011

Mari jucători pe piaţa de Business Intelligence

Industria din domeniul Business Intelligence s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme, companiile adaptându-se tehnologiilor moderne prin creşterea bugetului destinat domeniul IT.

Potrivit studiilor realizate de Gartner piaţa soluţiilor de Business Intelligence este dominată de SAP(23%), Oracle(16%) si SAS(13%), aşa cum poate fi observat şi în figura de mai jos:

Companiile naţionale şi multinaţionale plătesc sume importante acestor distribuitori de soluţii Business Intelligence ale căror servicii sunt pe măsura. SAP, Oracle, SAS, IBM si Microsoft deţin ¾ din piaţă în momentul de faţă.

La începutul anul 2011 Gartner a dat publicităţii o diagramă cu pricipalii jucătorii pe piaţa de BI clasificându-i în patru categorii. Aceasta diagramă are rolul de a ajuta companiile să aleagă cele mai bune servicii existente pe piaţă:

Piaţa de aplicaţii de tip Business Intelligence în Romania s-a dezvoltat foarte mult şi acest lucru se datoreaza în mare parte IMM-urilor care doresc să aibă soluţii de raportare eficiente pentru a monitoriza mai bine procesele de afaceri. IMM-urile aplează la serviciile producatoriilor de top de Business Intelligence.

Pe piaţa soluţiilor de Business Intelligence open source, conform unui articol publicat de Wareprise, cele mai utilizate şi recomandate soluţii sunt Pentaho, JasperSoft, OpenI, SpagoBI, PaloBI, Eclipse Birt şi RapidMiner.

O categorie aparte în cadrul aplicaţiilor de Business Intelligence sunt cuburile OLAP. Companiile au început să utilizeze acest tip de aplicaţii pentru a avea o mai buna prezentare a datelor. Marii producatori de soluţii de tip Business Intelligence au speculat acest aspect şi oferă astfel de aplicaţii clienţilor. Piaţa aplicaţiilor OLAP este condusă de SAP Business Objects, Oracle, IBM Cognos, MicroStrategy, Microsoft, SAS, Pentaho si Jaspersoft.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu