duminică, 13 noiembrie 2011

Enterprise 2.0; Intreprinderea digitala


Suntem mai „conectati” la lume mai mult ca niciodata, pana acum. Un cumul al noilor factori de influenta de astazi, noul mediu social, interconectat, prin web si aparatura mobila (telefoane mobile, telefoane inteligente, GPS-uri, tablete, etc) creeaza conditii aparte de dezvoltare a producerii de bunuri si servicii.

A te interesa despre noile tehnologii nu este numai o simpla metode de a afla ce generatie de iphone sau tableta s-a mai lansat si nu mai este de mult numai o optiune. Pentru un manager de orice fel, in ziua de azi, este obligatoriu sa asculte discutiile sau sa citeasca despre, si mai mult, sa integreze in afacerea lor, noile tehnologii. Lumea digitală schimbă şi revolutioneaza modul în care operăm în interiorul si în afara întreprinderii şi are impact asupra tuturor functiilor intreprinderii într-un ritm incredibil de rapid, in termen de luni, mai degrabă decât de ani.

Termenul Enterprise 2.0 deriva de la Web 2.0 si semnifica introducerea si implementarea unui software social intr-o firma si de asemenea schimbarile sociale si organizationale asociate cu ea.

Enterprise 2.0 nu reprezinta un model de tehnologie ci un rezultat al dezvoltarii organizationale, ca urmare a tehnologiilor introduse de Web 2.0. Enterprise 2.0 reprezinta deschiderea organizaţiei fata de partenerii externi (clienţi, furnizori, etc) şi regândirea sistemelor tradiţionale de colaborare, schimbul de cunoştinţe, de gestionare de relaţii funcţionale şi ierarhice, punand la indoiala stereotipurile rigide în ceea ce priveşte spaţiul de lucru şi programul de lucru.

Tema guvernantei intreprinderii E 2.0 este urmatoarea,

Sa fie: in dezvoltare (inovare), deschisa, colaborativa.

Cerintele la care incearca Enterprise 2.0. sa raspunda, in literatura de specialitate[1] acopera 6 dimensiuni:

1. sentimentul de a apartine unei comunitati

2. networking social

3. retele de acces la informatii si cunostiinte

4. colaborare emergenta

5. reconfigurabilitate adaptiva

6. mobilitate globala

In functie de pozitia intreprinderii fata de cei 6 parametrii, au fost deasemenea definite trei modele sau cai spre Enterprise 2.0 (fig. 1).

Modele pentru Enterprise 2.0

1. Intreprinderi sociale

2. Intreprinderi deschise

3. Intreprinderi adaptive

1. Intreprinderile sociale – cel mai popular model (24%). Au un nivel inalt de maturitate in legatura cu angajamentul si nivelul de participare si implicare al utilizatorilor, sunt evidentiate prin sisteme de colaborare, schimb de cunostinte si management al relatiilor.

2. Intreprinderi deschise – caracterizate de largirea mediului de lucru virtual, ofera cai de acces si permit jucatori externi.

3. Intreprinderi adaptive – se concentreaza asupra flexibilitatii si reconfigurabilitatii proceselor companiei, pentru crearea unui spaţiu care să poată susţine procesele corporative într-un mod din ce în ce mai flexibil.


Fig. 1.Modele pentru E 2.0 [1].







O intelegere clara a ceea ce inseamna E 2.0 o puteti afla de la Charlie, din „Meet Charlie””: http://www.slideshare.net/slgavin/meet-charlie-what-is-enterprise20, o conferinta (o prezentare de slide-uri gen „comics”- benzi desenate) pe site-ul lui Scott Gavin, un Project manager in IT si specialist in e-learning.

Limitele in implementarea modelelor propuse de Entreprise 2.0 nu sunt de ordin tehnologic ci mai degraba cultural, cele mai multe societăţi gestionează implementarea proiectului într-o perspectivă pur tehnic, fără o confruntare sistematica cu problemele de organizare şi aspectele de management. Deciziile inadecvate privind modelul de management, de afacere, sunt de obicei, dificil de modificat şi pot pune în pericol dezvoltarea şi eficacitatea proiectului.

Legat de Enterprise 2.0 si ceea ce (speram) va ajunge sa insemne „a munci” in viitor, tendintele pe care le simtim ne spun ca:

- Locul de munca nu va fi neaparat la un „birou”; poate fi acasa, in masina, in tren, in avion sau oriunde altundeva ne vom putea afla, impreuna cu instrumentul mobil care ne va sustine activitatea;

- Comunicarea cu sefii, colegii, partenerii, va fi in real-time, dar fara sedinte interminabile, va fi un face-to-face virtual (mare avantaj! Poti sa-ti inchizi mailul sau telefonul, daca vrei);

- Managerii, guvernele, sefii, vor avea alt rol – oricum, vor trebui regandite linitele si atributiile. Comunicarea globala inseamna in primul rand crearea de comunitati – care-si pot spune parerea, pot reactiona, pot schimba informatii, liber.

- Produsele sau serviciile pe care le vinde/le ofera o organizatie, vor trebui sa reflecte in primul rand autenticitatea (de ce tu si nu altul), experienta pe care ti-o ofera (de ce tu si nu altul, din nou), utilitatea (suntem in criza).

[1] cap. 12 Web 2.0 The Business Model, Ed.Miltiadis D. Lytras, Ernesto Damiani, Patricia Ordóñez de Pablos, 2009 Springer Science+Business Media, LLC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu