joi, 24 noiembrie 2011

Taxe si metode de plata pe eBay

Taxe pe eBay

Pe orice site de licitatii online, se platesc anumite taxe pentru serviciile oferite. Aceste taxe sunt valabile numai pentru vanzatori, si se platesc in functie de valoarea licitatiei. Pentru vizionarea produselor, cumparatorii nu trebuie sa plateasca niciun fel de taxe.

Exista mai multe tipuri de taxe pe care le pot plati vanzatorii si anume:

1. taxe de intrare - sunt acele taxe care depind de pretul de incepere al licitatiei astfel:

- la un pret de incepere intre 0.01$ - 9.99$ , valoarea taxei este de 0.3$
- la un pret de incepere intre 10.00$ - 24.99$ , valoarea taxei este de 0.55$
- la un pret de incepere intre 25.00$ - 49.99$ , valoarea taxei este de 1.10$
- la un pret de incepere intre 50.00$ - 199.99$ , valoarea taxei este de 2.20$
- la un pret de incepere de 200.00$ - mai mult, valoarea taxei ajunge pana la 3.30$

2. taxa pentru pretul de rezerva - in cazul in care vanzatorul impune un anumit pret sub care nu este dispus sa scada pentru a vinde produsul

- la un pret de rezerva intre 0.01$ - 24.99$ , valoarea taxei este de 0.50$
- la un pret de rezerva intre 25.00$ - 199,99$ , valoarea taxei este de 1.00$
- la un pret de rezerva intre 200.00$ - mai mult, valoarea taxei este de 2.00$

3. taxa pentru extraoptiuni - specifica extraoptiunilor alese de vanzator privind prezentarea produsului aflat la licitatie, care pot fi:

- extraoptiunea "afisat pe home page", taxa este de 99.95$

- cu optiunea "plus", taxa este de 19.95$

- colorat, taxa este de 5,00$

- cu litere ingrosate, taxa este de 2.00$

- cu galerie foto, taxa este de 0,25$

4. taxa pentru valoarea finala - pretul final la care se vinde produsul vanzatorului si variaza astfel:

- intre 0.00$ - 25.00$ valoarea taxei este 5.25% din pretul final

- intre 25.00$ - 1000$ valoarea taxei este 5.25% din primii 25$ la care se adauga 2,75% din restul valorii pana la 1000$

- peste 1000$ valoarea taxei este 5.25% din primii 25$, plus 2,75% din restul sumei pana la 1000$, plus 1,5% din restul pretului de la 1000$ in sus.

Plata online

Se stie faptul ca in ultimii ani, comertul electronic (online) s-a dezvoltat foarte mult, din ce in ce mai multe persoane optand pentru aceasta modalitate de realizare a tranzactiilor comerciale. Oferind aceleasi servicii ca si comertul traditional, comertul online are un "plus" in ceea ce priveste confortul propriei locuinte. Totusi acest lucru nu ar fi posibil fara numeroasele metode de plata electronice, care au devenit din ce in ce mai utilizate de persoane. S-a dovedit printr-un studiu faptul ca se cheltuie mai multi bani utilizand cardurile de credit decat atunci cand se plateste cu bani gheata.

Printre metodele folosite de site-ul de licitatii online eBay, se numara cele mai importante modalitati de plata online.

PayPal (www.paypal.com). Reprezinta cea mai importanta forma de plata, avand in vedere ca in anul 2002, acest serviciu a fost achizitionat de eBay la un pret de 1,5 miliarde de dolari, si in ziua de astazi este serviciul cu o rata da utilizarii cea mai mare. Astfel in momentul de fata are 16 milioane de utilizatori, fiind disponibil in peste 39 de tari. Serviciul PayPal este gratuit pentru cumparator, dar in schimb vanzatorul este taxat cu 30 de centi de la 2,2 pana la 2,9 % din valoarea tranzactiei.

Yahoo PayDirect (www.paydirect.yahoo.com) - este o modalitate de plata cu numeroase dezavantaje fata de PayPal, astfel ca acest serviciu este disponibil doar in SUA, sunt taxati atat cumparatorii cat si vanzatorii, iar contul nu se activeaza decat in urma unei confirmari.

BidPay (www.bidpay.com) - este o combinatie intre metoda de plata la distanta si PayPal. In cazul acestei modalitati de plata, cumparatorii achizitioneaza si trimit chitantele aferente platii cu ajutorul cardului de credit, prin intermediul Western Union, iar vanzatorii primesc chitanta prin e-mail. Astfel se poate trimite produsul pe baza chitantei, chiar daca banii nu au ajuns inca in cont. Acest serviciu este disponibil si in afara SUA, iar singurul care plateste taxa este cumparatorul.

Un comentariu:

  1. ATENTIE NU PUTETI FACE PLATI PRIN PAY PALL DIN ROMANIA , AM INCERCAT EU , MI AU VERIFICAT CARDUL AU SPUS CA E OK MI AU TRIMIS LA BANCA CODUL LOR PAY PAL DAR CAND AM INTRAT SA MI BAG DATELE PE SITE CA SA AJUNG IN LOCUL UNDE SE BAGA CODUL PAY PALL TZEAPA ,NU MI ACCEPTA CARDUL DESII E NOU SI VERIFICAT, AM INTRAT PE GOOGLE SUTE DE MII DE OAMENI AU FOST TZEPUITI , AU RAMAS CU BANI BLOCATI....

    RăspundețiȘtergere