miercuri, 16 noiembrie 2011

Amazon.com: Prima companie de comert electronic din lume

Dupa cum cred ca stiti deja, Amazon.com este una dintre cele mai faimoase companii de comert electronic, avandu-si sediul in Seattle, Washington. A fost infiintata in anul 1994 de Jeff Bezos si a fost una dintre primele companii americane de e-commerce care a vandut produse pe Internet. Denumirea originala a companiei a fost Cadabra.com, dar dupa ce a devenit cunoscuta pe Internet, Bezos s-a hotarat sa isi redenumeasca afacerea “Amazon”, dupa cel mai mare rau din lume.


De la inceput Amazon.com a fost considerata o librarie online, dar in timp a adaugat o varietate de produse, cum ar fi: electronice, software, DVD-uri, jocuri video, Cd-uri cu muzica, MP3-uri, haine, incaltaminte etc..

Dupa colapsul dot-com, Amazon si-a pierdut pozitia de model de afacere de succes, insa in anul 2003 a realizat primul sau profit anual, acesta fiind primul pas spre o dezvoltare viitoare.

In anul 1999 , in semn de recunoastere a succesului companiei, Jeff Bezos a fost numit Persoana Anului de catre Time Magazine.

Desi sediul companiei se afla in Statele Unite ale Americii, Amazon a infiintat site-uri separate in alte tari dezvoltate economic, cum ar fi: Anglia, Canada, Franta, Japonia, Germania, China, Italia si Spania. Compania sprijina si opereaza site-uri de retail pentru foarte multe afaceri de succes, inclusiv Marks&Spencer, Lacoste, NBA, Bebe Stores, Target, etc..

Amazon este unul dintre primele afaceri de comert electronic care a stabilit un program de marketing afiliat si in zilele noastre compania primeste aproximativ 40% din vanzari de la companiile afiliate si alti vanzatori care listeaza si vand produse pe site.

In anul 2008 Amazon a patruns in industria cinematografica si in prezent sponsorizeaza filmul “The stolen child”.

Cea mai populara caracteristica a site-ului este sistemul review. Amazon.com este de asemenea bine cunoscut pentru cautarea avansata de pe site, care permite vizitatorilor sa caute cuvinte cheie in textul multor carti aflate in baza de date.

Este de retinut faptul ca Amazon.com este pionierul comertului electronic si una dintre cele mai recunoscute si profitabile afaceri de e-commerce de pe planeta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu