Blog-ul studentilor de la Masteratul de Relatii Economice Internationale, anul II, Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, Universitatea TRANSILVANIA din Brasov - disciplina E-Business.
joi, 24 noiembrie 2011
E-commerce autohton
Termenul de E-commerce sau comert electronic, nu mai este demult un termen bizar pentru oricine foloseste un calculator si o conexiune de Internet.
Astfel e-commerce consta in vanzarea si/sau cumpararea de servicii sau bunuri folosind o conexiune de Internet sau alte retele de calculatoare. Ca si sens extins, termenul se refera la intreg procesul care are loc pana la vanzarea/cumpararea efectiva a produsului, cuprinde procesele online de dezvoltare a relatiei cu clientul/vanzatorul, de uneltele de marketing folosite, de vanzarea efectiva, dar mai apoi si de livrarea produsului, acordarea de asistenta pentru produsul respectiv si in final, de metoda de plata a produsului.
Raspandirea comertului electronic a "explodat" odata cu aparitia Internetului, desi este inca un mediu in dezvoltare si multi utilizatori inca mai prefera lucrurile palpabile, concrete, decat tranzactii virtuale. Din acest motiv mentinerea unei afaceri strict online poate fi un lucru dificil, intrucat include multe costuri de administrare a siteului, taxe de utilizarea a domeniilor si asa mai departe, in schimb nu ofera castiguri imediate, produsele nu incep sa se "vanda singure" ca prin minune odata pornit business-ul.
In continuare va voi prezenta pe scurt trei dintre site-urile de la noi care reusesc sa se mentina pe piata comertului electronic si sa faca zilnic zeci de tranzactii.
Primul de pe aceasta lista este, fara doar si poate, site-ul www.okazii.ro devenit eBay-ul romanesc.
Ca si importantul site international ebay, okazii.ro se bazeaza pe un sistem de licitatii online. Site-ul a luat nastere in anul 2000, apartinand companiei Netbridge services si este conform statisticilor cel mai mare site de comert electronic din Romania.
Pentru a putea tranzactiona pe acest site, este nevoie de un cont de utilizator in primul rand. Site-ul se poate naviga si fara acest cont, putand fi vizualizate anunturi active de vanzare/cumparare, dar fara posibilitatea de a intra intr-o licitatie sau de a publica vreun anunt.
In ultimii ani, okazii.ro a devenit un site mai comercial, spre nemultumirea utilizatorilor mai vechi, in sensul ca pentru orice detaliu sau facilitate in plus care se doreste a fi adaugat la articolul de vanzare se percepe o anumita taxa. (de ex: articolul va aparea pe prima pagina la anumite cautari pentru x numar de zile, adaugarea mai multor poze etc).
Pe langa acest fapt, site-ul a devenit pentru anumite persoane un loc ideal pentru a frauda potentialii clienti. Printre exemplele de fraude putem mentiona: postarea spre vanzare a unor articole ca fiind originale, fiind fake-uri sau postarea unui pret foarte ridicat pentru un articol care nu merita atat, prilej pentru necunoscatori de a iesi in paguba.
Astfel okazii.ro a capatat un renume destul de negativ, din cauza acestor asa zisi "bisnitari". Este insa in continuare liderul de piata in domeniu de comert electronic, cu foarte multi useri, foarte multe anunturi, dar numarul de tranzactii finalizate cu succes scade pe zi ce trece.
Un site care prinde amploare in aceste vremuri este tocmai.ro care a devenit in scurt timp site-ul romanesc numarul 1 la anunturi gratuite.
Conform unei statistici SATI.ro de saptamana trecuta site-ul a avut 775.422 vizite si 18.787.916 de accesari.
Avantajul acestui site este in primul rand ca totul este gratuit si in al 2-lea rand ca se poate vinde orice fel de produs, nou sau second-hand, nu doar bunuri cu profil IT, eletronice sau electrocasnice ca pe okazii.ro. Pe tocmai.ro se pot tranzactiona produse variate ca: autovehicule, electronice, electrocasnice, produse IT, articole de mobilier, servicii etc, practic orice fie nou sau second hand.
Site-ul are o structura bazata pe o repartizare pe judete. Fiecare utilizator care acceseaza site-ul poate publica imediat un anunt, fara o inregistrare de cont in prealabil. Pentru cautarea unui anunt lucrurile sunt la fel de user friendly, se poate selecta judetul de unde provine si apoi este redirectionat catre anunturile cu proveninenta din judetul selectat, totul decurgand foarte usor si rapid, anunturile sunt grupate pe categorii, putandu-se aplica diferite filtre.
Un al treilea site care se bucura de un succes in randul impatimitilor de comert electronic ar fi site-ul forum.computergames.ro , care dupa cum si numele o sugereaza este un site sub forma de forum, fiind un punct de informare pentru o gama foarte vasta de domenii (IT hardware, software, gaming, asistenta pentru produse electronice etc).
Forumul are insa si o rubrica de publicitate care, pe baza unor reguli stricte si de bun simt din partea administratorilor prezinta un loc in care iau nastere zilnic zeci de tranzactii, chiar daca acestea nu se finalizeaza cu folosirea site-ului pana la capatul tranzactiei, aici ma refer la plata produsului; metoda de plata se stabileste de comun acord intre vanzator si cumparator si are loc in afara site-ului.
Ca si site-ul okazii.ro, pe acest site userii primesc calificative din partea celorlalti parteneri de tranzactii pentru incheierea cu succes a acestora, calificative care apoi ajuta la alegerea userilor cu care doresti sa lucrezi si in care sa ai incredere.
In concluzie as dori sa mentionez faptul ca, si la noi, ca in orice tara cu o dezvoltare in zona cybermarketing foarte mare, comertul electronic are un mare rol si capata pe zi ce trece tot mai multa amploare din partea utilizatorilor de internet. Am dorit sa prezint in aceasta postare posibilitatile de tranzactii online din Romania, site-uri consacrate sau in plina dezvoltare, care incearca sa copieze succesul celor din Occident ca eBay sau Amazon.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu