miercuri, 30 noiembrie 2011

Online shopping - eBay?!


eBay Inc. este o companie de shopping online și de comerț electronic, fiind cea mai mare companie din lume axată pe licitațiile online. Compania deține diverse site-uri web și efectuează afaceri pe internet, eBay fiind și aplicația principală a companiei cu acest nume.
Compania eBay a fost fondată în anul 1995 de către Pierre Omidyer în San Jose, California, SUA, în prezent fiind extinsă în peste 30 țări de pe întregul glob (Anglia, Franța, Italia, Germania, Austria, Elveția). De-a lungul timpului, eBay a achiziționat diverse companii, cu scopul de a-și îmbunătăți propria afacere și de a se extinde. În anul 2005 compania a achiziționat cu 620 de milioane dolari un site specializat în compararea ofertelor magazinelor online (www.shopping.com). Tot în decursul acestui an, eBay a achiziționat compania furnizoare de servicii de telefonie prin internet Skype, tranzacție care a fost estimată la 4.1 miliarde dolari. În anul 2007 compania a vândut Skype pentru doar 1.9 miliarde dolari. În acest an, în luna martie, eBay a preluat GSI Commerce pentru 2.4 miliarde dolari. Această companie oferă servicii de marketing și e-commerce interactiv. Acestea sunt doar câteva din achizițiile eBay, compania deținând și PayPal, StubHub și altele.
Cum decurge licitația pe eBay? Simplu, dar nu la fel precum o licitație clasică. Voi oferi spre exemplu câteva diferențe: ofertantul sau furnizorul trebuie să stabilească sfârșitul licitației sale pentru o anumită zi, oră, minut și secundă, afișajul nivelului curent la care s-a ajuns diferă de ultima ofertă făcută (regulile afișajului sunt făcute publice). În cadrul acestei platforme există însă și vânzări la un preț fix, oferte permanente precum și alte variante de comerț. Pe eBay se scot zilnic la licitație milioane de obiecte, noi sau utilizate, cum ar fi: obiecte pentru colecționari, decorațiuni, aparate casnice, aparate electronice, unelte, mobilă, autoturisme și piese de schimb, bijuterii, îmbrăcăminte, CD-uri cu muzică sau software, cărți și multe, multe altele. Începând din anul 2005 se vând și obiecte industriale și comerciale. Unele obiecte sunt unicate de mare valoare, altele însă se pot arunca direct la gunoi. În general se pot vinde orice fel de obiecte, cu condiția să nu fie ilegale (droguri, marfă de contrabandă, bani falși etc.) și să nu contravină regulilor interne stabilite de eBay. Vânzătorii sunt întotdeauna obligați să descrie obiectul pus în vânzare cât mai corect și pot introduce și fotografii ale obiectului, fiind responsabili pentru corectitudinea descrierii. De asemenea se pot scoate la vânzare sau licitație și servicii, nu numai obiecte.
Avantajul acestui site este că poți cumpăra produse la prețuri avantajoase (uneori chiar și la prețuri de 2, 3 ori mai mici), produsele sunt variate (există peste 1 milion de produse la fiecare categorie), iar PayPal îți asigură până la 20000 euro compensație în cazul în care nu primești comanda efectuată.
Crăciun fericit! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu