duminică, 13 noiembrie 2011

proust. com, o noua imagine a retelelor sociale

De la MySpace la Hi5, Netlog, Twitter, LinkedIn, Facebook si mai nou Google + … credeati ca le-ati vazut pe toate? Ei bine, nu! Apetitul nostru, al tuturor, vis-a-vis de retelele sociale s-a dovedit atat de mare incat tinerii antreprenori se lupta in a duce ideea mai departe. Si desi ni se pare dificil sa credem ca exista un “mai departe de atat” un tanar pe nume Tom Cortese ne dovedeste contrariul, infiintand proust.com. “Am inceput proiectul Proust impreuna cu Jason Fotinatos, CTO, in februarie 2010, deoarece am simtit ca, in ciuda tuturor instrumentelor de sharing de pe web, ceva inca lipsea – un loc unde sa iti impartasesti povestea vietii, amintirile”, povesteste Tom Cortese, CEO al Proust.
Probabil majoritatea va intrebati ce este proust.com (asta daca nu ati mult mai “activi” online decat mine si aveti deja un cont si numerosi prieteni aici)…. Proust.com se doreste a fi ca o “autobiografie”, un site lansat la inceputul lui 2010 si care iti permite sa inregistrezi si sa impartasesti intr-o multitudine de formate experientele proprii de viata. Proust iti pune intrebari de genul “Cum ai relatat parintilor tai vestea ca te vei insura?” sau “Cum arata primul tau sef?”. Tu poti raspunde prin cuvinte, fotografii si video si poti alege daca sunt facute publice sau nu. Incet-incet, iti reconstruiesti istoria intregii vieti – si daca prietenii si familia ta fac la fel, ai fi surprins sa aflii cat de putine stii despre cei apropiati tie.
Desi in Romania proust. com este mai putin cunoscut publicului larg, proiectul s-a dovedit de succes in America, si nu numai, pentru ca “atinge corzi sensibile” ale oamenilor – “Este un lucru placut sa ne amintim de copilarie, sa ne spunem povestea. Intrebarile te fac sa te gandesti la lucruri bune si rele, la aspiratii viitoare si oameni din viata ta care au avut impact”, afirma Tom Cortese. Am fost curioasa sa intru pe site si am facut un mic tur printre filmuletele si imaginile de prezentare… parerea mea…poate fi amuzant,ã dar cred ca e totusi putin prea mult daca privim din perspectiva individului care dincolo de rude, prieteni, colegi si viata sociala are si o viata privata… desigur, poate sunt putin prea conservatoare pentru aceasta “era a globalizarii sociale”, iar in plus, ca si restul retelelor sociale, proust.com asigura utilizatorilor sai accesul public sau privat al celorlalti la informatiile postate. Poate ca foarte curand fraza va suna in loc de “N-ai Facebook nu existi!” “N-ai cont pe Proust nu existi! ” sau poate chiar eu care acum sunt foarte carcotasa pe marginea acestei teme voi resimti efectul “addictive” al acestui social-hub, asa cum majoritatea il resimtim in prezent in cazul Facebook.
Oricum, un lucru e cert: din punct de vedere business ideea a fost apreciata de specialisti, astfel ca cei de la TIME a inclus-o printre cele mai bune 50 de start-up-uri din 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu