marți, 29 noiembrie 2011

e-Services

Asa cum v-am prezentat in prima parte, e-Government reprezinta o importanta cale electronica de informare a publicului. In continuare, voi expune principalele elemente ale e-Services si anume :
  1. Data Center
  2. Gateway National
  3. Portal
  4. Arhitectura de tip Front-Office - Back-Office
  5. Identitate electronica
  6. Case Management
In aceasta parte, am incercat o prezentare a implementarii serviciilor publice online la nivelul Europei in ultimii ani din punctul de vedere al Comisiei Europene, cu tipurile de servicii importante, clasamentele tarilor membre UE, o analiza a gradului ocupat si a conditiilor care au favorizat dezvoltarea serviciilor publice pe net. Baza de data a fost constituita de rapoartele firmei CAPGEMENI cu valorile inregistrate in 2008/2009. Capgemeni masoara progresul in ceea ce priveste furnizarea de servicii publice online la nivel European inca din anul 2000. Capgemeni masoara de fapt 2 mari indicatori pentru Comisia europeana, indici extrasi dintr-o lista lunga de indicatori definiti pentru monitorizarea planurilor de actiune ale e-Europe.

  1. disponibilitatea serviciilor publice online - 75%
  2. numarul de servicii publice integral disponibilie online - 50%

Studiul Capgemini a inclus statele membre ale UE dar si Norvegia, Elvetia si Islanda. Studiul s-a facut pe baza a 12.590 de furnizori de servicii, 92 % avand un site web. Gradul de electronizare al celor 20 de servicii publice de baza in cele 30 de state studiate este de 65%. Exista totusi un decalaj mare intre noile state membre, unde nivelul informatizarii este doar de 53% in timp ce in statele fondatoare, nivelul informatizarii atinge 72%.
Conform studiului, exista 4 nivele ale informatizarii serviciilor:
  1. informarea - grad de sofisticare online (25-50%)
  2. interactiunea unidirectionala (50-75%)
  3. interactiunea bidirectionala (75-100%)
  4. gestiunea complet electronica (100%)
Nivelul de 100% se atinge în momentul in care la o anumita cerere adresata de catre un cetatean sau de catre o societate comerciala se pot gasii solutii on-line de rezolvare a problemelor sau de inregistrare in cadrul anumitelor institutii fara a mai fi necesara deplasarea la functionarii publici. Mai exact putem afirma faptul ca oferirea unui serviciu on-line are un rezultat de 100% in momentul in care cererea adresata a fost finalizata conform asteptarilor.

Acest studiu a fost efectuat pe doua categorii ale serviciilor publice: gradul de sofisticare a serviciilor G2C si G2B. Astfel au rezultat urmatoarele valori:

Cateva din noile state membre membre ale Ue au ajuns sa depaseasca in privinta serviciilor publice onlive vechile state membre conform datelor observate...

Cele 10 state care au aderat în 2004, au depus eforturi considerabile de imbunatatire a serviciilor on-line pentru a ajunge din urma nivelul cerut si intalnit in statele membre fondatoare UE. Iarasi, trebuie sa tinem cont, nu de faptul ca sunt mai avansate ca cele vechi, ci de faptul ca au progresat mai mult, de faptul ca au recuperat, ca au invenstit mai mult, au cresterea mai mare. Cheia succesului pentru aceste state o reprezinta se pare sponsorizarea centralizata a programelor de e-guvernare care au ajuns astfel sa fie implementate cu succes. Media europeana de sofisticare a serviciilor publice on-line oferite de guvern firmelor a inregistrat valoarea de 85%.















In modelul G2C se poate observa ca Malta ocupa prima pozitie in clasament, ceea ce arata faptul ca aceasta tara ofera cetatenilor cele mai multe servicii publice. Malta este urmata in clasament de Marea Britanie, Franta si Estonia. Media europeana de sofisticare a serviciilor publice on-line oferite de guvern cetatenilor a inregistrat valoarea de 67%.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu