miercuri, 30 noiembrie 2011

Business Intelligence si Cloud Computing

Tehnologia Cloud Computing este utilizată în multe industrii, mai nou având un efect important şi asupra tehnologiei Business Intelligence.

Scopul tehnologiei Business Intelligence este acela de a analiza date şi de a le transforma în informaţii preţioase pentru companii. Aşa cum multe aplicaţii sau servere de date sunt utilizate în Cloud, furnizorii de soluţii de Business Intelligence au adaptat produsele lor la această tehnologie, acest fapt dând de gândit companiilor dacă să folosească sau nu ultimile îmbunătăţiri din acest domeniu.

Printre beneficiile de care se pot bucura companiile amintim:

  • Scalabilitate - cloud-based sau software-as-a-service (SaaS), soluţiile sunt utile companiilor de toate mărimile şi formele. Acest lucru permite chiar şi celor mai mici întreprinderi posibilitatea de a adapta un sistem BI pentru a se potrivi nevoilor lor şi să-şi îmbunătăţească afacerile lor;
  • Folosind o soluţie cloud based BI, costurile sunt reduse pentru soft-urile care au nevoie de licenţă deoarece toate componentele hardware şi software sunt situate la distanţă şi gestionate de către furnizorii şi prestatorii de servicii. Sistemele cloud-based permit companiilor să "inchirieze" software-ul, spre deosebire de cumpărarea unei licenţe complete. Această abordare pe bază de abonament asigură că întreprinderile plătesc numai pentru utilizarea din organizaţia lor.

Există şi unele riscuri la care se gânesc companiile când vine vorba de o soluţie cloud based BI cum ar fi:

  • Securitate - Pentru multe firme, o mulţime de întrebări rămân în continuare în legătură cu reţeaua fizică, şi legat de securitate externă pentru platformele de cloud computing.
  • Cloud computing este încă un segment nou, şi companiile se pot aştepta eventuale probleme neplăcute dacă această tehnologie nu este bine organizată de furnizori.
  • Spre deosebire de un sistem in-house, unde timpul de conectare şi de acces este mic, produsele cloud-based depind de mai multe cerinţe (de exemplu, un furnizor de server) pentru a duce la capăt sarcinile de BI.

Sistemele Cloud vor avea un impact asupra soluţiilor de Business Intelligence cum ar fi:

  • Reduce timpul de adoptare a unei soluţii de BI în sensul că o platformă cloud poate ajuta la evaluarea unei soluţii informatice de acest tip
  • Oferă o mai mare flexibilitate - evitarea angajamentelor financiare pe termen lung, unităţile individuale de afaceri vor avea flexibilitatea de a finanţa mai multe proiecte. Acest lucru permite agilitatea unităţilor izolate de afaceri pentru a răspunde nevoilor de BI mai rapid decât concurenţii lor, de a creşte calitatea lor şi de a stabili strategia de execuţie.
  • Bazele de date in cloud permit analizarea datelor în ciuda constrângerilor legate de resurse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu