joi, 24 noiembrie 2011

Clasamentul celor mai vizitate site-uri de comerţ electronic din România


Dacă în primul articol am discutat despre obiectivele academiei de eCommerce din România m-am gandit să trec în revistă şi cele mai vizitate site-uri de comerţ online din luna octombrie a anului 2011. Clasamentul este realizat de site-ul trafic.ro acesta oferind date statistice reale privind traficul site-urilor româneşti, iar  criteriile care au stat la baza acestui clasament sunt:
  • numărul de vizitatori unici;
  • numărul de vizite;
  • numărul de afişări.
Site-ul trafic.ro este fondat în anul 2000 şi este deţinut de New Century Holdings (grup american de investiţii din Europa Centrală şi de Est), iar grupul este reprezentat în România de compania Netbridge Services cunoscută pentru investiţiile realizate în piaţa online românească.
Clasamentul celor mai vizualizate site-uri de comerţ electronic în luna octombrie a anului curent se prezintă astfel:
1.      www.okazii.ro
2.      www.shopmania.ro
3.      www.price.ro
4.      www.domo.ro
5.      www.miniprix.ro ( locul 7- octombrie)
6.      www.pcgarage.ro (locul 9 – octombrie 2010)
7.      www.smartbuy.ro ( locul 6- octombrie 2010)
8.      www.evomag.ro  (locul 14- octombrie 2010)
9.      www.youmago.ro ( locul 8 – octombrie 2010)
10.  www.top-shop.ro
Se poate observa că cele mai multe magazine online din acest clasament provin din aceeaşi categorie: IT & C, Electronice şi Electrocasnice (shopmania.ro; price.ro; domo.ro; pcgarage.ro; smartbuy.ro; evomag.ro; top-shop.ro;), articole vestimentare (miniprix.ro, okazii.ro) sau o combinaţie de divertisment, cumpărături şi timp liber (youmago.ro). Locul fruntaş îl ocupă magazinul online okazii.ro, cel mai mare magazin online din România, dar şi cel mai mare portal de licitaţii online gratuite de la noi. Magazinul online okazii.ro deţine deasemenea şi primul loc în clasamentul general al celor mai vizitate site-uri din România, acesta înregistrând următoarele valori: 3.020.701– vizitatori unici; 8.959.700- vizite în luna octombrie a anului curent.
În anul 2011 okazii.ro înregistrează o urcare în clasament, deoarece în luna octombrie a anului 2010 magazinul online ocupa doar locul 8 cu 1.913.496 – vizitatori unici şi 5.945.202 –vizite.
De asemenea, se poate constata că potenţialii consumatori sunt interesaţi de produse electrocasnice, electronice, produse IT, articole vestimentare şi sunt amatori de portalurile de tip "shop fun relax" (youmago.ro).
În luna octombrie a anului 2010 primele patru poziţii din clasamentul celor mai vizualizate site-uri de comerţ online se regăsesc şi în luna octombrie a anului curent, respectiv (okazii.ro; shopmania.ro; price.ro; domo.ro), iar magazinul top-shop.ro deţine de asemenea aceeaşi poziţie ca în luna octombrie a anului 2010 şi se poate conclude că preferinţele consumatorilor nu au suferit modifcări substanţiale faţă de luna octombrie a anului trecut. Locul 5 în luna octombrie 2010 era deţinut de magazinul online librarie.net (magazin de cărţi, filme, muzică, jucării)  magazin care nu se regăseşte în clasamentul actual, probabil fiind înlocuit în percepţia vizitatorilor de magazinul online youmago.ro care deţinea doar locul 14 în luna octombrie a anului trecut.
În opinia mea acest clasament oferă o imagine fidelă asupra celor mai apreciate şi vizitate magazine online din România, dar şi asupra preferinţelor potenţialilor consumatori online care au rămas constante în comparaţie cu luna octombrie a  anului 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu