joi, 24 noiembrie 2011

eBay Inc: Cea mai mare piata online din lume

Cu mai mult de 97 de milioane de utilizatori globali activi, eBay este cea mai mare piata online din lume, unde, practic, oricine poate sa cumpere si sa vanda orice. Infiintat in anul 1995 de Pierre Morad Omidyar, eBay conecteaza o comunitate de cumparatori si vanzatori individuali diferiti si pasionati , precum si companii mici.



In fiecare zi se comercializeaza milioane de obiecte pe eBay prin licitatii sau printr-un pret fix. Astfel, impactul colectiv al acestui website asupra comertului electronic este zguduitor, astfel in anul 2010, valoarea totala a bunurilor vandute pe eBay a fost de 62 miliarde$.


"Ceea ce am dorit sa fac a fost sa creez o piata eficienta, unde oamenii obisnuiti pot concura cu companiile mari...a fost un mic experiment", afirma fondatorul eBay, Pierre Omidyar.


Cum a fost infiintat acest website de fapt? De Ziua Muncii, in anul 1995, programatorul Pierre Omidyar in varsta de 28 de ani a scris codul pe care l-a denumit "experimentul" si care in cele din urma a evoluat in ceea ce astazi se numeste eBay.


"Ce s-ar intampla daca toata lumea ar avea acces in mod egal la o singura piata globala?", s-a intrebat fondatorul. Astfel, Pierre, si-a testat noul site de licitatii postand un indicator cu laser stricat, pe care era cat pe ce sa-l arunce si spre uimirea sa, un colectionar l-a cumparat cu 14,83$. Vanzarea unui astfel de obiect a fost inceputul unei transformari radicale in comert.


eBay este o piata remarcabil de eficienta, creata pentru a conecta indivizii. In timp ce scepticii se intrebau daca oamenii au incredere sa faca afaceri online cu straini, Pierre credea ca oamenii sunt in general buni. De atunci, eBay s-a extins pe 39 de piete (inclusiv prin parteneriate si investitii), cu mai mult de 90 de milioane de utilizatori din intreaga lume, tranzactionand bunuri in valoare de 1900$ pe secunda.


In anul 2001, comunitatea eBay prefera sa foloseasca PayPal ca modalitate de plata online. Asadar, eBay a achizitionat PayPal in anul 2002, care a adus noi beneficii comertului electronic si a redefinit posibilitatile pentru viitorul acestuia. PayPal a facut posibil ca indivizii si companiile sa plateasca si sa fie platite online din diferite locatii, in diferite valute si in diferite limbi.


De atunci, compania s-a extins achizitionand afaceri inovative, ca Shopping.com, StubHub, Bill Me Later si altele, care au pozitionat compania ca leader global in e-commerce si plati.


Construind in jurul mostenirii antreprenoriale pe care Pierre a lasat-o, eBay continua sa creada cu tarie in potentialul tehnologiei de a conecta oamenii din intreaga lume.


As dori sa inchei acest articol prin a spune cateva lucruri despre Pierre Omidyar pe care probabil

nu le stiti.



Pierre Morad Omidyar (nascut in 21 iunie 1967) este un antreprenor francez-iranian-american, filantrop/economist si fondatorul/presedintele site-ului de licitatii eBay.

Omidyar s-a nascut in Paris, din parinti iranieni imigranti care au fost trimisi de bunicii lui ca sa urmeze cursurile universitare acolo. Cum a ajuns Pierre in Statele Unite ale Americii? Familia s-a mutat in SUA cand Omidyar avea sase ani, deci, practic, Pierre a crescut in Washington D.C. si acolo a absolvit scoala episcopala St. Andrew's din Potomac (in anul 1984) si Universitatea Tufts (in anul 1988) unde a obtinut o diploma in stiinta calculatoarelor. Dupa scurt timp, a lucrat pentru Claris, o filiala a Apple Computer, unde a ajutat la scrierea MacDraw, iar in anul 1991 a devenit co-fondatorul Ink Development. In anul 1995 a lansat website-ul Auction Web care mai tarziu se va numi eBay.



Conform revistei Forbes din martie 2011, Pierre Morad Omidyar se afla pe locul 145 in topul celor mai bogati oameni din lume si pe locul trei in Iran.
































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu