miercuri, 26 ianuarie 2011

Romanii si pirateria

Aproape 30 de persoane au fost condamnate anul trecut pentru acuzatia de piraterie software. In 2010 au fost pronuntate 28 de condamnari penale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor de calculator, cel mai mare prejudiciu fiind de 130 000 de euro.
Reproducerea neautorizata de software se pedepseste cu inchisoare de la 1-4 ani, dar in putine cazuri se ajunge la inchisoare, deoarece prejudiciul este recuperat. Instanta decide in multe din cazurile de piraterie cu soft de business despagubiri si confiscarea marfii, uneori fiind date si pedepse de inchisoare cu suspendare, care in general nu se aplica la prima infractiune, dar in caz de o a doua, instanta decide de obicei sa cumuleze cele doua pedepse.
Franta a avut o abordare inedita fata de pirateria prin punere la comun de continut piratat. Exista o lege care spune ca cei care pun la comun pe internet cantitati mari de continut piratat pot ramane pana la 1 an fara conexiune la internet. Franta a fost o exceptie in Uniunea Europeana, care nu agreaza astfel de legi, datorita legii libertatii de comunicare pe internet. In Romania nu se va intampla asa ceva, deoarece atitudinea UE nu se va modifica, iar romanii se vor alinia bineinteles deciziei uniunii.
Pana cand se hotarasc mai marii statului asupra unei legi aspre impotriva pirateriei, romanii isi vor continua obiceiurile de downloadare de pe internet a materialelor piratate, fie ca este vorba de filem, muzica, aplicatii software sau orice tine de domeniul IT.
Pt ca SE POATE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu