Nu este intamplator faptul ca platforma de dezvaluire Wikileaks si-a luat prefixul dupa numele celebru al enciclopediei de pe Internet Wikipedia. Prefixul Wiki a devenit sinonim cu utopia unei comunitati globale care presteaza servicii in folosul informatiilor obiective la nivel global. Acest lucru era un ideal de neatins la inceputurile infintarii platformei la 15 ianuarie 2001.
Astfel dupa 10 ani milioane de autori cu peste 3,5 mil pagini in engleza, 1,7 mil in germane si multe alte limbi ale lumii au contribuit la creearea celei mai mari enciclopedii din istoria omenirii. Interesant este faptul ca Wikipedia este vazut ca un experiment social si nu ca o opera., deoarece Wikipedia functioneaza in practica si nu in teorie.
Termenul provine insa din anul 1994 cand Ward Cunningham a denumit o pagina web comuna wikiwikiweb. El s-a inspirit dupa un transport de la aeroportul din Honolulu Wikiwiki Shuttle. “Wiki” insemnand “rapid” in limba locala, astfel putem intelege rapiditatea cu care uneori Wikipedia anunta stiri globale mai rapid decat alte agentiile de presa.
Obiectivitatea informatiilor este foarte importanta pentru cei de la Wikipedia, avand in vedere interesul global pentru aceasta enciclopedie. Au existat insa si cazuri cand erau postate anumite citate care spre exemplu contineau remarci anti-islam. Comunitatea Wikipedia a reactionat insa imediat iar in scurt timp acestea au fost scoase de la publicare.
Aceasta incredere in utilizatori devine foarte importanta, chiar si site-uri sociale precum Facebook combina interesele economice cu increderea utilizatorilor ei. Wikileaks este considerat urmasul politic al Wikipedia. Daca aceasta comunitate va reusi in baza acestei increderi sa aduca la lumina secrete politice si economice, atunci acest experiment social va deveni o norma sociala. Daca experimental social Wikipedia a fost un success dupa 10 ani de activitate, se va constata odata cu evolutia platformei Wikileaks sau a altor urmasi ai acestuia, dar si din evolutia recentei campanii de stranger a fondurilor (donatii) pentru a putea mentine Wikipedia o enciclopedie globala gratuita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu