duminică, 23 ianuarie 2011

Povestea Google-un proiect stundentesc de zeci de miliarde


Deunazi, lucrand la un proiect alaturi de o colega si cautand diverse materiale, care sa ne ajute, pe google, ne-am pus amandoua intrebarea: "Oare cine a inventat google??". Ei bine, dupa ce am terminat proiectul, am dat un search (tot pe google bineinteles) si am aflat povestea lui. Cu siguranta multi dintre voi v-ati pus aceasta intreabare, si nu o data, de aceea m-am gandit sa va spun in mare cum aluat fiinta motorul de cautare Google.(link-ul il gasiti aici)
Fondatorii Google sunt doi tineri de 22 de ani care in 1995 s-au imprietenit datorita interselor stiintifice comune. Acestia au pornti de la ideea ca un site web se aseamna cu o lucrare academica, in care, dupa cum bine stim, argumentatia bazata pe alte lucrari stiintifice se gaseste in notele de subsol astefl numarul de trimiteri ar functiona ca un indicator de relevanta al lucrarii respective. Cei doi, Larry Page si Sergey Brin, plecand de la aceasta idee au dezvoltat un algoritm numit Page Rank care ordona paginile web in functie de relevanta lor, dupa anumite cuvinte cheie. Acest algoritm a fost brevetat in anul 2001.
Ceea ce sigur nu stiam, este de ce Google?? Tot de pe acest site am aflat ca denumirea morotului provine de la cuvantul "googol" care semnifica 10 la puterea 100 (adica 1 urmat de o suta de zerouri). Intamplarea a facut ca atunci cand au verificat disponibilitatea domeniul web sa-l ortografieze gresit, respectiv google, si care a dus la obtinerea domeniului google.com in 1997. In primii trei ani de activitate nu au inregistrat niciun venit iar la sfarsitul anului 2000 aveau indexate 1 miliard de pagini web.
In 2001 motorul de cautare era disponibil in 25 de limbi straine iar numarul de pagini indexate depaseau 3 miliarde.
In anul 2004 au lansat propriul serviciu de e-mail, denumit Gmail, iar in anul 2005 a luat fiinta Google Maps, un servicu de harti cu imagini din satelit si directii de deplasare. Imediat a urmat Google Earth-o aplicatie 3D a imaginilor din satelit.
De-a lungul timpului au adaugat tot tipul de inovatii, precum aplicatia Street View in cadrul Google Maps ce presupune adaugarea de imagini stradale, aplicatii iPhone, picasa, Knol-un serviciu de tip Wikipedia, sistemul de operare Google Chrome...
Intreaga poveste este prezentata in filmuletul ce l-am atasat ce prezinta cei mai impornati pasi din istoria Google.
99% din veniturile Google provin din publicitate iar conform dailybusiness.ro in anul 2010 au inregistrat venituri de 29.3 mld $ si un profit de 8.4 mld $.
Ce pot sa spun, cei doi au avut o idee magnifica daca ne uitam la profiturile inregistrate, si de ce sa nu recunosc nu-mi pot inchipui internetul fara Google. Cert este ca prima mea infatisare cu internetul a venit la pachet cu google.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu