Pentru cei mai multi utilizatori de smartphone, upgrade-urile Androidului sunt in acelasi timp o binecuvantare si un blestem. Pe de-o parte, fiecare imbunatatire deschide usi pentru noi caracteristici incantatoare si functiuni ale telefonului. Pe cealalta parte, update-urile nu ajung foarte repede – iar asteptarea pentru a le primi poate fi deseori lunga si plina cu incertitudine si dezamagire.
Frustrarea imbunatatirii Androidului nu a fost niciodata mai evidenta ca si cu lansarea din partea Google a upgrade-ului Android 2.2, sau altfel numit Froyo. De cand a fost anuntata lansarea in iunie, Froyo s-a instalat incet pe anumite telefoane din intreaga lume. O parte din smartphone-uri au primit software-ul in cateva zile. Altele, au trebuit sa astepte saptamani sau luni, pe cand altele (ex. Samsung Galaxy S) inca isi asteapta randul. Si apoi, desigur, mai exista exceptiile care au fost “stampilate” cu “fara imbunatatire”.
Deci, in cine poti avea incredere sa ofere upgrade-uri Android la timp si care rezultate sunt mai putin impresionante?
Dupa o analiza indelungata a fiecarei companii de telefoane, s-a descoperit ca HTC este in frunte, clasandu-se indepartat de celelalte, cu 50% din telefoane primind Froyo in anul 2010. Timpul mediu de upgrade-are este de asemenea impresionant, de numai 56 de zile.
Motorola se claseaza pe locul al doilea pentru numarul de imbunatatiri, cu 15.4% a telefoanelor cu Android avand instalat Froyo in 2010 si cu o medie de 54.4 zile pentru instalare. Desi acest procent pare mic, cel putin in comparative cu HTC, trebuie notat faptul ca Moto a lansat patru telefoane in noiembrie, ceea ce inseamna ca acele aparate au avut mult mai putin timp pe piata pana la sfarsitul anului. De asemenea, acele telefoane au fost lansate dupa ce a aparut Android 2.2 pe piata, deci puteau veni cu pachetul preinstalat.
Samsung ajunge pe locul trei, in acest caz, cu un scor al upgrade-ului de 11.1%. Deocamdata compania a instalat imbunatatirea doar pe unul din cele noua telefoane ce detin sistemul Android. Samsung Intercept a fost pe piata 159 de zile pana sa primeasca upgrade-ul, iar lansarea sa a intampinat de asemenea probleme – deci, nu este un scor de care compania ar putea fi mandra.
Dell si LG se afla la capatul listei, neprimind puncte pentru oportunitate, merita totusi aplauze pentru perseverenta. Desi nici una din cele doua companii nu au reusit sa lanseze o singura imbunatatire, ambii producatori confirma faptul ca intr-un final macar unul din telefoane vor primi Froyo.
In cazul Sony, upgrade-urile Android au fost un esec in anul 2010 si cu precizarea ca telefoanele Xperia X10 nu o sa detina niciodata Froyo. Totusi, cei din SonyEricsson spun ca pe viitor sunt mai bine pregatiti pentru imbunatatiri, ca de exemplu pentru noul telefon Xperia Arc.
Bineinteles, ca nu doar companiile producatoare de telefoane mobile trebuie blamate pentru perioada in care ajung upgrade-urile, si firmele intermediare au un rol important in acest proces. Dar, in final, cumparatorii au de suferit cel mai mult, avand in vedere ca se lanseaza la o data oficiala, care nu coincide nicidecum cu aplicarea imbunatatirilor. Companiile nu sunt foarte interesate de fidelizarea clientilor, din cate se pare, avand in vedere ca nu fac nimic in plus ca toate telefoanele care au avut upgrade-ul promis sa-l si poata utiliza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu