joi, 20 ianuarie 2011

lipsa controlului parental asupra copiilor in utilizarea internetului

Conform unui studiu publicat de Comisia Europeana se pare ca Romania se afla pe ultimul loc intre tarile Uniunii Europene in ceea ce priveste controlul parintilor asupra copiilor in utilizarea internetului.

Instrumentele de control parental sau alte mijloace de blocare sau filtreale unor site-rui nu sunt foarte folosite la noi in tara, numai 9% fata de 54% in Marea Britanie.

In ceea ce priveste numarul tinerilor care detin un profil pe site-uri de socializare el este aproximativ egal cu cei din tara vecina, Ungaria, adica aproape jumatate din tineri.

In Spania procentul tinerilor cu profil public pe retele de socializare este de numai 14%.
Rezultatele studiului arata ca majoritatea programelor care le permit parintilor sa blocheze accesul pe anumite site-rui nu permit si blocarea retelelor de socializare, asa numitul continut web 2.0
Desi nu utilizeaza foarte mult retelele sociale tinerii spanioli sunt cei mai mari mincinosi din Uniunea Europeana in legatura cu varsta reala pentru a putea accesa paginile destinate adultilor.
Autorii studiului recunosc, însă, că 'exagerarea' vârstei pe internet este o 'practică des întâlnită' printre tineri, pentru a putea intra pe site-uri restricţionate. De fapt, unul din şase minori europeni minte în legătură cu vârsta pe care o are, însă fenomenul este cel mai des întânit în Spania, Danemarca, Irlanda şi Cipru.În acelaşi timp, copiii spanioli cred, în proporţie de 92 la sută, că pe internet pot exista conţinuturi care îi pot afecta într-un anumit mod.Sondajul a fost realizat în 25 de ţări şi la el au participat peste 25.000 de copii împreună cu unul dintre părinţi, în perioada aprilie-august 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu