marți, 25 ianuarie 2011

How the mobile internet will transform the BRICI countries

Am ales urmatorul articol, tot din cilclul “The Economist”, care va face referire la cat de benefica va fi conectarea la internet in tari unde grandul de alfabetizare este scazut.
Prima tara luata in vedere este India. Daca facem o scurta analiza statistica, vom observa ca din 1,2 mld. de locuitori doar 507 mil. detin un telefon mobil iar numai 81 mil indieni folosesc cu regularitate internetul= 7% din populatia Indiei.

În alte ţări în curs de dezvoltare, de asemenea, există mult mai multe telefoane mobile decât conexiunile la internet. În Brazilia, Rusia, India, China şi Indonezia (aşa-numitele ţări BRICI), există 610m utilizatori frecvenţi de internet, dar o uimitoare cifra de 1.8 mld conexiuni de telefonie mobilă, în funcţie de Boston Consulting Group (BCG).
Într-un raport numit "Internet's New miliarde", BCG prezice că, până în 2015 numarul va fi de 1,2 miliarde de utilizatori de internet în aceste ţări punand la punct atat America cat şi Japonia laolalta.
In graficul de mai jos este redata aceasta crestere previzionata pana in anul 2015 in ceea ce priveste utlilzarea unui calculator si a unei cartele sim.




Sursa : “Boston Consulting Group”

Acest articol a identificat corect două obstacole majore cu care se confruntă zonele rurale sărace, in care se incadreaza tarile BRICI si nu numai, in vederea accesului la internet, si anume, alfabetizarea şi aspectele financiare. Asa ca orice dispozitiv care va reusi sa combata aceste probleme, cel putin cea legata cu analfabetizarea, se prespunue a fi unul revolutionar. Costurile de dispozitive mobile sunt în scădere în fiecare zi şi cele mai recente telefoane mobile sunt de-a dreptul calculatoare portabile.
Un exemplu simplu pe care pot sa il dau il puteti gasi aici. Ceea ce vreau sa subliniez este simplificarea si crearea unui dispozitiv care este atat de clar, pana si pentru un copil de 2 ani; iphone a conceput o serie de aplicatii care au la baza un fel de “Literacy toolbox”, continand diverse aplicatii sau appscum ar fi Letter Tracer, Clifford’s Be Big with Words by Scholastic, Word Magic, Learn Sight Words, Spelling Magic , Children’s Picture Book Apps toate aceste pentru a accelera ritmul de invatare pentru unii copii sau pentru a corecta diverse persoane care se confrunta cu dificultati in a scrie corect.
Putem sa ne referim si la cealalta extrema, care se perfectioneaza de dragul comoditatii. Unii batranii in varsta de 70 ani in India isi fac rezervarea de bilete online din simplul motiv ca este mult mai comod. Diversitatea aplicatiilor si posibilitatilor prevazute de un telefon mobil cresc de la o zi la alta, oamenii isi dau seama ca este o metoda usoara cu ajutorul caruia isi pot imbunatati stilul de viata prin acesul rapid la informatii, cum a fost si exemplul fermierului din cadrul articolului si mai ales impingerea societatii catre un grad mai inalt de alfabetizare.

Deci, orice dispozitiv care demolează barierele de intrare va fi primit cu bratele deschise. Acest lucru poate ca nu se va intampla anul acesta sau în următorii 2-3 ani, la nivel global, dar schimbarea vine şi se va întâmpla în următorul deceniu. As putea zice ca este “calmul dinaintea furtunii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu