marți, 25 ianuarie 2011

Bloggers in the Middle East


Libera exprimare chiar daca securitatea online a statului este compromisa?


Un om in zilele noastre poate sa fie neobservat pentru ce face, aclamat sau condamnat. Totul depinde de statul in care te afli? Cate guri vor mai fi inchise pentru ca spun adevarul care doare si cate maini vor mai fi incatusate pentru a nu mai scrie liber?


Statele din Orientul Mijlociu isi dezvolta din plin Legislatia si vin in ajutorul acesteia cu legi noi special pentru domeniile media si electronic. In mai 2010, comandantul Ebrahim Jabari a confirmat ca statele din Orientul Mijlociu apeleaza la “armata-cibernetica” pentru a descoperi si a inchide retelele online care sunt “distructive”. Securitatea online este o problema care ia amploare in zona mentionata mai sus, datorita nedreptatii si a dorintei cetatenilor de a lua atitudine chiar si prin internet.
Iata cateva din acuzatiile intunecoase recente asupra unor bloggeri si atat.

Decembrie 2009, Siria – Tal al-Mallohi, tanara studenta de 19 ani, este arestata si acuzata de spionaj, fiind tinuta fara mandat pentru noua luni.

Iunie 2010, Egipt – Muhammad Khaled Said este omorat in bataie de cativa politisti in fata unui internet-cafe, in Alexandri, dupa ce ascesta postase un video ce acuza politia de traficul de droguri.

Septembrie 2010, Iran – Hossein Derakhshan, cetatean iranian si canadian, este condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru cooperare cu statele inamice si pentru insulte aduse Islamului.

Noiembrie 2010, Egipt – Ali Abduleman, cel mai cunoscut blogger al tarii, este inchis si acuzat de propagare de informatie falsa pe formul personal.


In articolul revizuit din The Economist, situatia securitatii online din Orientul Mijlociu este tratata si din punct de vedere extern. Personalitati sunt amintite ca luand atitudine verbala, astfel demonstrandu-si suportul fata de “disidentii cibernetici”.
Adevarul greu este ca nimeni din exterior nu poate face nimic pentru a detona legile unui stat.


Cum vei folosi tu blogul de acum incolo?


-----------------------------------the end---------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu