miercuri, 26 ianuarie 2011

Hidden truths




Spoinaj si mesaje criptate, incertitudini si pericole, James Bond si Sherlock Holmes... articole tot as gasi, si nu m-as mai satura…
Inventarea cernelurilor speciale, vizibile doar în ultraviolet sau dupa o developare, a deschis un capitol nou în spionaj, scrisorile inocente purtând între rânduri date secrete au proliferat si ele. Tot în domeniul textului scris, ascunderea unui mesaj prin crearea unui text ale carui cuvinte începeau fiecare cu câte o litera a mesajului original a fost o tehnica steganografica larg raspândita, mai ales prin intermediul anunturilor de mica publicitate prin care spionii aflati dincolo de linia frontului putea comunica anunturi scurte.

Ca sa va puteti da seama de un asemenea mesaj steganografiat, ar putea fi un indiciu gasit o data la 20 de cuvinte intr-o scriosoare sau sa stea in spatele unei colori, la fiecare 100 pixeli intr-o imagine electronica. O data ce tehnologia a avansat, la fel si metodele de criptare, si in mod evident si modalitatile de prevenire a acestora.

Un mesaj poate fi imprestiat in fisiere electronice pe mai multe site-uri, cum ar fi Youtube, Twitter sau Facebook,ingreunand astfel detectarea acestora si decriptarea lor.
In vederea prevenirii unor asemenea pericole, sa le zicem, exista Collage, un sistem creat de catre Nick Feamster alaturi de paternerii sai in cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia. Intrebarea va fi, va fi pus acest program la dispozitia oricui? Sau este creat de catre o echipa diabolic de isteata ca sa poata din nou urmari, controla si manipula?

Provocarea aici nu este de a cenzura sau descifra metodele, deoarece acest lucru este inutil, creatorii fiind foarte adaptabili şi evoluand mai rapid decât autorităţile. Ceea ce este relevant este de a identifica ce este considerat a fi inacceptabil în detrimentul societatii in cauza.

Cine ia acesta hotărâre ....este o chestiune separată...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu