joi, 20 ianuarie 2011

Diminuarea pirateriei software poate contribui la creşterea economică

În timp ce cautam un subiect pentru încă o postare, am găsit aici un subiect care mi s-a parut destul de interesant si despre care m-am decis sa scriu. Cati dintre noi ne-am gandit atunci cand am descarcat deca "ilegal" de pe internet ca luam locul de munca al unui om? Cu siguranta foarte putini dintre noi. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare IDC, scaderea ratei pirateriei software cu 10% in urmatorii patru ani ar putea insemna crearea a cateva mii de locuri de munca noi, un avans al veniturilor provenite din colectarea taxelor si o crestere a PIB. Din cate se pare, impactul industriei software asupra economiei este asadar destul de mare. Un minus de 10% al pirateriei software fata de nivelul de 65% din 2009 ar duce la aparitia a 3.711 de locuri de munca. Totodata, produsul intern brut ar fi mai mare cu 573 de milioane de dolari, industria IT din Romania ar genera venituri suplimentare de 498 de milioane de dolari, iar incasarile guvernului din taxe ar creste cu 87 de milioane de dolari, conform studiului dedicat pietei din Romania care urmareste impactul industriei software in economie si in societate.
Parerea mea referitoare la acest subiect este ca: orice romana care descarca produse software, in cantitati semnificative, nu stiu daca ar renunta, dar cu siguranta ar incerca sa pirateze mult mai putin daca ar fi sigur de faptul ca pirateria pe care o face ar insemna un nou loc de munca pentru prietenii, sau pentru unul din membrii familiei lui. Este destul de greu sa se renunte la piraterie definitiv cel putin la mentalitatea si salariile pe care noi romanii le avem dar din cate se pare,
"Rata pirateriei in Romania a scazut constant in ultimii sapte ani, ceea ce inseamna ca piata din Romania devine matura si se aliniaza pietelor din Uniunea Europeana", spune Laurentiu Popescu, country managerul IDC Romania. "Reducerea ratei pirateriei are efecte imediate si benefice asupra economiilor locale prin crearea de noi locuri de munca si noi companii, o mai buna colectare a taxelor si in cele din urma prin asigurarea cresterii economice in general", mai spune el.
In concluzie cred eu ca ar fi bine sa incercam sa reducem pirateria software, sperand ca acest lucru sa ajute unul dintre noi, sau din miile de studenti care isi doresc un loc de munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu